Награди

Визуалният артист Вълко Чобанов с номинация за Наградата за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев” 2021

Фондацията го забелязва заради необикновената изразност, чувствителност и оригиналност

Визуалният артист Вълко Чобанов с номинация за Наградата за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев” 2021

 

◊ ВЪЛКО ЧОБАНОВ - НОМИНИРАН ЗА НАГРАДА ЗА ПОЛЕТ В ИЗКУСТВОТО 2021

Наближава 22 април, когато в JOY Station, за дванадесети пореден път ни очаква Официалната Церемония за връчване на най-престижния и чакан приз за млади творци в България – Наградата за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев“. Петимата номинирани за 2021 година се отличават със забележителното си лично присъствие и доказан вече талант в различни области на изкуството. Победителят ще заслужи знаковата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3000 лв., а всички номинирани ще получат сериозна подкрепа за осъществяването на конкретни техни арт проекти и ще станат част от семейството на Фондация „Стоян Камбарев“, която дава криле и сбъдва мечтите на младите и талантливите.

Днес Ви представяме визуалния артист Вълко Чобанов. Фондацията го забелязва заради необикновената изразност и оригиналност в работата по изключително актуални теми, свързани с дигиталния образ, интернет културата, отношението природно – изкуствено, контрастите между органичното и виртуалното. Вълко е носител на престижната награда за млади художници БАЗА. Участва в редица изложби и фестивали у нас и в чужбина. Нестандартен и различен като артист, а и като личност. Сякаш роден на друга планета...

„Изкуството за мен е забавление. Повечето от това, което правя е комбинация от послания и представлява коментар на социална и институционална реалност, с която се налага да работя. Главното ми вдъхновение да създавам изкуство идва (колкото и парадоксално да звучи) от природата и интернет едновременно. Мотивацията ми да продължавам да се занимавам със съвременно изкуство се дължи на голямото ми желание за промяна в начина, по който хората в България гледат на него“, споделя Вълко.

Вълко Чобанов е роден в Пловдив през 1991 г. Завършва бакалавърската си степен по „Сценография“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в родния си град. През 2017 г. става и магистър в програма „Дигитални изкуства“ на Националната художествена академия в София с дипломна видео работа „Why are you even here?“ като след това тя е показана в изложбата „Критикувайки медията’’, организирана от доц. д-р Венелин Шурелов. Първата му самостоятелна изложба е в Пловдив през 2017-а и е последвана от десетки участия в реномирани галерии. Сред инициаторите и организаторите е на годишната груповата изложба „Ономатопея”, характерно за която е участието на много млади пловдивски художници. Негови авторски пърформанси са били представяни в програмата на различни изданията на фестивала за пърформанс изкуство Sofia Underground, както и в програмата на DA fest.

Вижте кратък филм за Вълко Чобанов: https://youtu.be/uwVeYzG5yEk

Останалите четирима млади творци, номинирани за Награда за Полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2021 са най-младият концертмайстор на професионален оркестър в България - цигуларката Лора Маркова, съвременният хореограф и танцьор Яница Атанасова, фотографът Богдан „CHILLDAYS“ Плъков и актьорът Александър Тонев.

Вижте всички номинирани 2021:  https://youtu.be/TTwhhKFbvrk

 

Кой ще спечели Наградата за Полет в Изкуството, носеща името на знаковия театрален режисьор на 90-те Стоян Камбарев, определя жури, в което влизат създателите на Фондацията начело с Председателя на УС актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева.

На Официалната церемония публиката ще гледа премиерно филмите и така за трети път ще избере на живо носителя на НАГРАДА ЗА КИНО 355 (три-пет-пет). Имената на тримата финалисти тази година са Росица Траянова с проект за филм „10 яйца”, Виктор Иванов с проект за филм „Да умреш 10 пъти” и Елена Чергиланова с проект за филм „Как да изгубиш 10 кг. за един ден“ Водещ на Церемонията отново ще бъде Ники Кънчев, а публиката ще се наслади на класно шоу - кино, музика и незабравими емоции!

 

Церемонията за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев“ е част от Календара на културните събития на Столична община и се осъществява с подкрепата на Министерството на Културата, официалното партньорство на УниКредит Булбанк, БОН МАРИН и РИСК Инженеринг, и благодарение на Разсадник НАНОВСКИ, КАРИ Хоум, Технополис, IDEAcomm, Метрореклама, SSG, Prime Development, Винарска изба Катaржина Естейт. Официален дизайнер e Анелия Петкова/Bridal Fashion.

Продуцент е NOVA film - компанията на Деси Тенекеджиева.

* * *

Абонирайте се и последвайте Фондация „Стоян Камбарев“:

YouTube: https://www.youtube.com/

Instagram: https://www.instagram.com/

FB: https://www.facebook.com/

 

 

Автор:
Фондация „Стоян Камбарев“
Публикация:
07.04.2021 г. 17:09
Посетено:
1508
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/32559-vizualniyat-artist-valko-chobanov-s-nominatsiya-za-nagradata-za-polet-v-izkustvoto-stoyan-kambarev-2021