Награди

Магнетичният актьор Александър Тонев с номинация за Наградата за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев”2021

Фондацията забелязва състудента на Мария Бакалова още в НАТФИЗ

Магнетичният актьор Александър Тонев с номинация за Наградата за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев”2021

 

◊ АЛЕКСАНДЪР ТОНЕВ - НОМИНИРАН ЗА НАГРАДА ЗА ПОЛЕТ В ИЗКУСТВОТО 2021

На 22 април в JOY Station, предстои 12-тата Годишна Официална церемония за връчване на най-престижния и чакан приз за млади творци в България – Наградата за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев“. Победителят ще заслужи знаковата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3000 лв., а всички номинирани ще получат сериозна подкрепа за осъществяването на конкретни техни арт проекти и ще станат част от семейството на Фондация „Стоян Камбарев“, която дава криле и сбъдва мечтите на младите и талантливите.

Днес Ви представяме младия 25-годишен актьор Александър Тонев, чийто талант е впечатляващ, но върви ръка за ръка с тоталното му и безкомпромисно отдаване на професията. Членовете на Фондацията го забелязват още като студент заради ролята му на Силян в „Черна Дупка“ на Горан Стефановски, а впоследствие на Никола в „Синът“ в Народния театър „Иван Вазов“, княз Мишкин в „Идиот“ в Сфумато, Трепльов в „Чайка“ и Санчо Панса в „Дон Кихот“ в Пазарджишкия театър. Номиниран е за концентрираната си актьорска енергия, за органичното и деликатно присъствие на театралната сцена и пред камерата във филма „Блаженият“ на режисьора Станимир Трифонов, както и в няколко късометражни филма.

„Изкуството за мен? Може би е нещо като път или изваждане на човека от обикновеното му ежедневно живеене и възприемане на света. Една атака срещу навиците, които притъпяват нашите сетива, атака срещу механичното жевеене. Опит да прогледнем отново за чудото на живота.  Театърът ни помага да се вгледаме в човека, ангажира ни с цялата истина за нас самите, с онова, което сме забравили или неподозирали, че има“, споделя Александър.

Александър Тонев е роден през 1995 г. в град Перник където завършва  основното си образование. Мултиталант още от дете, продължава обучението си в Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“, след което една година е студент „Книга и печатна графика“ в Национална художествена академия. Изобразителното изкуство обаче не го удовлетворява напълно и той решава да последва интуицията си, явявайки се на изпитите по актьорско майсторство в НАТФИЗ, където от раз го приема така дискутираният напоследък проф. Иван Добчев. Именно така попада в един клас с родната сензацията в Холивуд - номинираната за Оскар Мария Бакалова, с която учи и си партнира четири години и репетира текстове като „Процесът“ по Кафка, „Моцарт и Салиери“ на Пушкин и др. Най-важна за Александър в Театралната академия си остава работата върху „Черна Дупка“ на Горан Стефановски. Заради магнетичното му излъчване и безспорен талант още като студент се случват и първите му опити на професионална сцена в Театър „София“, Театрална работилница Сфумато, ДКТ „Константин Величков“, Театър 199, Народен театър „Иван Вазов“. От 2019 година е поканен да бъде част от трупата на Драматично-куклен театър „Константин Величков“ (Пазарджик). Интересен факт е, че Александър е млад татко и има прекрасна малка дъщеричка, за която се грижи във всяка свободна от професията си минута.

Вижте кратък филм за Александър Тонев: https://youtu.be/wm6vLi3mvjQ

Останалите четирима млади творци, номинирани за Наградата за Полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2021 са визуалният артист Вълко Чобанов, най-младият концертмайстор на професионален оркестър в България Лора Маркова, съвременният хореограф и танцьор Яница Атанасова и фотографът със световна кариера Богдан „CHILLDAYS“ Плъков.

Вижте всички номинирани 2021:   https://youtu.be/TTwhhKFbvrk

Кой ще спечели Наградата за Полет в изкуството, носеща името на незабравимия театрален режисьор Стоян Камбарев, определя жури, в което влизат членовете на Фондацията начело с Председателя на УС актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева.

На Официалната церемония пък на живо публиката за трети път ще избере и носителя на НАГРАДА ЗА КИНО 355 (три-пет-пет). Имената на тримата финалисти тази година са Виктор Иванов с проект за филм „Да умреш 10 пъти”, Елена Чергиланова с проект за филм „Как да изгубиш 10 кг. за един ден“ и Росица Траянова с проект за филм „10 яйца”. Водещ на Церемонията отново ще бъде Ники Кънчев, а публиката ще се наслади на класно шоу - кино, музика и незабравими емоции!

* * *

Церемонията за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев“ е част от Календара на културните събития на Столична община и се осъществява традиционно с подкрепата на Министерството на Културата, официалното партньорство на УниКредит Булбанк, Бон Марин и РИСК Инженеринг и благодарение на Разсадник Нановски, Кари Резидънс, Технополис, MERCI,  IDEA comm, НДФ “13 века България”, SSG, Prime Development и Винарска изба Катaржина Естейт.

Продуцент е NOVA film - компанията на Деси Тенекеджиева.

* * *

Абонирайте се и последвайте Фондация „Стоян Камбарев“:

YouTube: https://www.youtube.com/

Instagram: https://www.instagram.com/

FB: https://www.facebook.com/

 

 

Автор: Фондация „Стоян Камбарев"
26.03.2021 г. 12:27
Посетено: 623
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/32498-magnetichniyat-aktyor-aleksandar-tonev-s-nominatsiya-za-nagradata-za-polet-v-izkustvoto-stoyan-kambarev-2021