Награди

Най-младият концертмайстор Лора Маркова с номинация за Наградата за Полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2021

Фондацията следи от години таланта на детето чудо на българската класическа музика

Най-младият концертмайстор Лора Маркова с номинация за Наградата за Полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2021

 

◊ ЛОРА МАРКОВА - НОМИНИРАНА ЗА НАГРАДА ЗА ПОЛЕТ В ИЗКУСТВОТО 2021

За дванадесети пореден път на 22 април предстои Официалната церемония за връчване на най-престижния и чакан приз за млади творци в България – Наградата за Полет в изкуството „Стоян Камбарев“. Петимата номинирани за 2021 година се отличават с пъстротата, личното си присъствие и доказан вече талант в различни области на изкуството. Победителят ще заслужи знаковата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3000 лв., а всички номинирани ще получат сериозна подкрепа за осъществяването на конкретни техни арт проекти и ще станат част от семейството на Фондация „Стоян Камбарев“, която дава криле и сбъдва  мечтите на младите и талантливите.

Днес Ви представяме безспорния избор на членовете на Фондацията за музикант тази година – 17-годишната Лора Маркова, която е най-младият концертмайстор на професионален оркестър в България - GENESIS ORCHESTRA на маестро Йордан Камджалов. Наблюдавана от членовете на Фондация „Стоян Камбарев“ още от дете, тя е номинирана заради изумителния си талант, професионализъм и целеустременост, заради майсторството, финеса и ярко изразения собствен стил в изграждането на музикалната фраза. Лора е лауреат и носител на впечатляващо много награди от елитни международни конкурси.

„Изкуството за мен е един безкраен свят от идеи, мисли и емоции. Откакто се помня съм заобиколена от изкуство и още на 4 годинки имах скромната мечта да мога и аз да участвам в създаването му. Скоро след това получих първата си цигулка и открих призванието си. Желанието ми да изучавам света на музиката и да споделям необятната й красота е главната ми мотивация и цел като артист“, споделя Лора.

Лора Маркова е родена през 2003 г. в София. Едва на 5 годинки започва да свири на цигулка в класа на именития педагог Благородна Танева в НМУ „Любомир Пипков“, където учи и до сега. Когато е на 6 години за първи път се явява на конкурс и във възрастова група до 11 год. получава сребърен медал. В следващите години става лауреат на награди, включително Гран При от редица международни конкурси, сред които Международен Конкурс за струнни инструменти - Ниш, Сърбия, „Млади виртуози“ София, „Андреа Постакини“ и „Пиколо Виолино“ Италия, „Антон Рубинщайн“ Германия, „Международен конкурс за цигулари - Одеса, Украйна, „Концертино Прага“ Чехия, „Леонид Коган“ Белгия.

През 2020 г. Лора Маркова е удостоена с наградата „Олга Камбурова“, а през януари 2021 е номинирана за „Млад музикант на годината“ в годишната анкета на предаването „Алегро Виваче“ на БНР.

През 2019 и 2020 е поканена да участва като концертмайстор-академист в проекта на Йордан Камджалов „Коледа“ по музика на  Димитър Ненов и става най-младият концертмайстор на професионален оркестър (на 16 години) в историята на българското оркестрово изкуство.

Лора участва в многобройни фестивали и концерти в България и по света, като по-значимите от тях са: „Дни на България“ - Германия, „Музика Мунди“ - Белгия, „Съкровища от България“ - Карнеги Хол, САЩ и още много други в Португалия, Франция, Италия, Гърция, Германия, Австрия, Чехия, Швейцария. В България концертира като солист на Плевенска филхармония, Класик ФМ, Симфониета София, Видинска Филхармония, Фестивален оркестър на БНР и др.

Участвала е в майсторски класове и академии на световно признати цигулкови педагози. Значителен принос в нейното развитие имат и българските легенди на цигулката - Веско Ешкенази, Светлин Русев и Мила Георгиева. 

Стипендиант е на Фондация „Йордан Камджалов“, Министерство на културата и е носител на специалната стипендия на името на Петър Арнаудов за 2020 на фондация „Млади Виртуози“.

Вижте кратък филм за Лора Маркова: https://youtu.be/xPmXbP1bFgM

Останалите четирима млади творци, номинирани за Награда за Полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2021 са съвременният хореограф и танцьор Яница Атанасова, фотографът Богдан „CHILLDAYS“ Плъков, актьорът Александър Тонев и визуалният артист Вълко Чобанов.

Вижте всички номинирани 2021:  https://youtu.be/TTwhhKFbvrk

 

Кой ще спечели Наградата за Полет в изкуството, носеща името на незабравимия театрален режисьор Стоян Камбарев, определя жури, в което влизат членовете на Фондацията начело с Председателя на УС актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева.

На Официалната церемония пък на живо публиката за трети път ще избере и носителя на НАГРАДА ЗА КИНО 355 (три-пет-пет). Имената на тримата финалисти тази година са Виктор Иванов с проект за филм „Да умреш 10 пъти”, Елена Чергиланова с проект за филм „Как да изгубиш 10 кг. за един ден“ и Росица Траянова с проект за филм „10 яйца”. Водещ на Церемонията отново ще бъде Ники Кънчев, а публиката ще се наслади на класно шоу - кино, музика и незабравими емоции!

* * *

Церемонията за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев“ е част от Календара на културните събития на Столична община и се осъществява традиционно с подкрепата на Министерството на Културата, официалното партньорство на УниКредит Булбанк, Бон Марин и РИСК Инженеринг и благодарение на Разсадник Нановски, Кари Резидънс, Технополис, MERCI,  IDEA comm, НДФ “13 века България”, SSG, Prime Development и Винарска изба Катaржина Естейт.

Продуцент е NOVA film - компанията на Деси Тенекеджиева.

* * *

Абонирайте се и последвайте Фондация „Стоян Камбарев“:

YouTube: https://www.youtube.com/

Instagram: https://www.instagram.com/

FB: https://www.facebook.com/

 

 

Автор:
Фондация „Стоян Камбарев"
Публикация:
20.03.2021 г. 14:28
Посетено:
1073
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/32473-nay-mladiyat-kontsertmaystor-lora-markova-s-nominatsiya-za-nagradata-za-polet-v-izkustvoto-stoyan-kambarev-2021