Награди

Хореографът Яница Атанасова с номинация за Награда за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев” 2021

За втора година Фондацията селектира представител на танцовото изкуство

Хореографът Яница Атанасова с номинация за Награда за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев” 2021

 

◊ ЯНИЦА АТАНАСОВА - НОМИНИРАНА ЗА НАГРАДА ЗА ПОЛЕТ В ИЗКУСТВОТО 2021

XII Награда за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев“ ще бъде връчена на 22 април в JOY Station. На Официалната церемония най-престижният и чакан приз за млади творци в България ще отличи талантите в различни области на изкуството. Победителят ще заслужи знаковата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3000 лв., а всички номинирани ще получат сериозна подкрепа за осъществяването на конкретни техни арт проекти и ще станат част от семейството на Фондация „Стоян Камбарев“, която дава криле и сбъдва мечтите на младите и талантливите.

За втора поредна година танцовото изкуство влиза във фокуса на Фондацията и членовете селектираха Яница Атанасова. Тя е номинирана заради работата си като хореограф и режисьор на оригиналния художествен танцов филм „Задължително приятно“ в съавторство с Татяна Соколова. Ритъмът, движението и интелектът са в кръвта на Яница. Тя работи всеотдайно и успява да докосне и впечатли публиката с интернационалния език на танца, който е усъвършенствала до най-малкия детайл и жест. Носител е на световни хореографски отличия. Преподавател е по Съвременни танцови техники и Танцов театър в НБУ.

„За мен изкуството е опит, изпитание, живеене. Танцът е моята наслада от съществуването. Танцуването е нещо отвъд просто преживяване на тялото. Той е възможност за осъзнаване, пътуване, разбиране, докосване. Създаване на присъствие в живота. Танцът е...обич“, споделя Яница.

Яница Атанасова е само на 30 години, а половин дузина страници не са достатъчни, за да се изброят всичките ѝ постижения в танца, хореографията и сцената. Магистър „Балетна режисура“ и „Съвременни танцови техники“ от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, също бакалавър „Театър на движението“ от НАТФИЗ. Била е част от много балетни и танцови спектакли, миниатюри, представления, пърформанси и постановки у нас и по света, печелили десетки награди като „Паралелни светове“. Има световни хореографски титли и отличия за спектаклите „Deep Purple“, „Silence“, „Give us a little love“, „I will not be impersonal“, „Everyone Wants to Rule the World“ и „WръZки“. Била е ментор, хореограф, преподавател, водещ, съорганизатор, режисьор в България, Испания, Италия, Русия, Украйна и Китай.

Вижте кратък филм за Яница Атанасова: https://youtu.be/-Vi9ZXtPqkI

Останалите четирима млади творци, номинирани за Награда за Полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2021 са визуалният артист Вълко Чобанов, актьорът Александър Тонев, най-младият концертмайстор на професионален оркестър в България  Лора Маркова и фотографът Богдан „CHILLDAYS“ Плъков,

Вижте всички номинирани 2021:  https://youtu.be/TTwhhKFbvrk

 

Кой ще спечели Наградата за Полет в Изкуството, носеща името на незабравимия театрален режисьор Стоян Камбарев, определя жури, в което влизат членовете на Фондацията начело с Председателя на УС актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева.

На Официалната Церемония на живо публиката за трети път ще избере и носителя на НАГРАДА ЗА КИНО 355 (три-пет-пет). Имената на тримата финалисти тази година са Елена Чергиланова с проект за филм „Как да изгубиш 10 кг. за един ден“ и Росица Траянова с проект за филм „10 яйца” и Виктор Иванов с проект за филм „Да умреш 10 пъти”. Победителят ще спечели красива авторска статуетка и 10 000 лв. за следващата си лента. Водещ на Церемонията отново ще бъде Ники Кънчев, а публиката ще се наслади на класно шоу - кино, музика и незабравими емоции!

Церемонията за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев“ е част от Календара на културните събития на Столична община и се осъществява с подкрепата на Министерството на Културата, официалното партньорство на УниКредит Булбанк, БОН МАРИН и РИСК Инженеринг, и благодарение на Разсадник НАНОВСКИ, КАРИ Хоум, Технополис, IDEAcomm, Метрореклама, SSG, Prime Development, Винарска изба Катaржина Естейт. Официален дизайнер e Анелия Петкова/Bridal Fashion.

Продуцент е NOVA film - компанията на Деси Тенекеджиева.

* * *

Абонирайте се и последвайте Фондация „Стоян Камбарев“:

YouTube: https://www.youtube.com/

Instagram: https://www.instagram.com/

FB: https://www.facebook.com/

 

 

Автор: Фондация „Стоян Камбарев"
30.03.2021 г. 15:42
Посетено: 911
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/32517-horeografat-yanitsa-atanasova-s-nominatsiya-za-nagrada-za-polet-v-izkustvoto-stoyan-kambarev-2021