Научни форуми

Наследството на Възраждането и българските интелектуалци

Представяне и разговор върху книгата на Mария Калинова

Наследството на Възраждането и българските интелектуалци


◊ ПОКАНА

Софийският литературоведски семинар и Културният център на СУ
ви канят на

Представяне и разговор върху книгата на Mария Калинова
„Детство и интелектуална история у възрожденските автори”


Тема на разговора:
Наследството на Възраждането и българските интелектуалци

10 януари, 18.00 часа Нова конферентна зала Ректорат, СУ

С участието на:        
Тодор Христов, Яни Милчаков, Еньо Стоянов, Камелия Спасова


Разговорът е посветен на желанието да се търси метаниво, онази дистанция, която да сговори и синхронизира „късите“ авторитети на Българското възраждане, както и на възможността да се мисли за една по-обхватна, трансисторическа и транскултурна рамка, в която да се впишат българските интелектуалци.

Тези сложни завои и перипетии са подхванати в книгата на Мария Калинова „Детство и интелектуална история у възрожденските автори“ (Изд. „Литературен вестник“, София, 2012), тръгвайки от една възрожденска утопия за живеенето в „яв“, на открито и отворено, не насън, а наяве и наистина. Явът като че ли е самата публичност, в която възрожденския интелектуалец – привидно възрастен, а с разсъдък на дете – ще излезе извън „проходилката“ и ще се научи да ходи и говори, с всичките просвещенски конотации, влагани в тези човешки дейности.

Дали, когато разговаряме за това наследството на Възраждането, става дума за провал? И какви травми и временни решения произтичат от провала? Или става дума за една недовършена мисъл, която намира завършека си във всяко едно българско съвремие?
Автор: Организаторите
04.01.2014 г. 15:59
Посетено: 1359
Етикети: Културен център на СУ, Софийски литературоведски семинар, разговор, представяне на книга, Детство и интелектуална история у възрожденските автори, Mария Калинова
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/18368-nasledstvoto-na-vazrazhdaneto-i-balgarskite-intelektualtsi