Издания / премиери

Новият брой на списание "алтера Академика"

Между Дора Габе и Сократ

Новият брой на списание "алтера Академика"


◊ СЪБИТИЕТО

Новият брой на сезонното списание за хуманитаристика "алтера Академика" разглежда теми като сократическото светоусещане и сократовското поведение, европейското гражданство, женската поезия на Дора Габе...


◊ ПОВЕЧЕ ЗА БРОЯ

Рубриката "Сто години от "Теменуги" на Дора Габе" представя една в повечето случаи психоаналитична гледна точка към литературното дълголетие и художествения потенциал на поезията на Дора Габе. В статиите – мотивът за двойничеството и ужасяващото при Фройд, литературният контекст на символа на теменугите в българската литература, еротичните мотиви в ранните и в късните стихотворения на поетесата. Авторите, които участват в тази рубрика, са Миглена Николчина, Кремена Митева, Камелия Спасова, Мария Калинова.

Следва предизвикателно озаглавената рубрика "Неочакван Сократ". Групата от текстове започва с един прекрасен образец на сократическата ирония – сократически диалог за тениса, написан от едно от големите имена на немската херменевтика – Ханс-Георг Гадамер. Става дума за едно съвременно размишление за нравите, перфектно издържано в стила на Платоновата диалектика. Следващият текст е посветен на смеха като реторически топос и като мотив въобще в "Диалози" на Платон (автор – Невена Панова). Има текстове за Сократ, интелектуалците и политиката. Кога философът трябва да вземе участие в политическия живот? Какво е било отношението на Сократ към атинската политика? Кога е налице отчаяната необходимост от гражданско отношение? Това са текстовете "Сократ и Виетнам" на професора по класическа философия Грегъри Властос и един текст-реплика към този на Властос от Георги Илиев.

Рубриката "Теза" не е тематично ограничена. Статията на Ирена Кръстева "Желанието за гледане в митовете за Актеон и Нарцис" се занимава с феноменологията на фасциниращия поглед, като се опира върху забележителните интерпретации на автори като Морис Бланшо и Жак Лакан. Текстът на френския професор по политическа и морална философия Патрис Каниве разглежда апориите на понятието за европейско гражданство, неговите културни, исторически и политически “за” и “против”. Областите на разглеждане на останалите текстове са: шведските неохегелианци и философското наследство на Ернст Касирер (Димитри Гинев "Философстване в шведски контекст"), теология (Владимир Теохаров "Надежда и отчаяние"), привилегироването на настоящето пред миналото в понятието за истина – Ницше, Витгенщайн, Хайдегер (Димитър Вацов "Темпоралният обрат в понятието за истина").

И още: рецензии за Джон Лок, Майкъл Кинг и Крис Торнхил, Стефан Льогран.

Списание "алтера Академика" можете да намерите в книжарниците.

Автор:
алтера
Публикация:
17.10.2008 г. 09:32
Посетено:
1331
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/6636-noviyat-broy-na-spisanie-altera-akademika