Лаборатория

Проект ON! Media Arts

Серийни презентации на медийни изкуства в дискусионен формат

Проект ON! Media Arts
Ways of Something, Episode 1, minute #2 - Rollin Leonard


◊ СЪБИТИЕТО

Проектът ON! Media Arts е своеобразно продължение на реализирания през 2014 проект на eXAF – Градът - Екран, в който акцент е представянето на медийни изкуства* в публична градска среда.

ON! Media Arts е все така фокусиран върху представянето на медийни изкуства на нашата публика, прилагайки към изложбения формат апетитната добавка на рефлексията – заложена във формата на срещи-разговори с артисти или изследователи, работещи в полето на медийните изкуства. Реализацията на всички събития в рамките на платформата включва интегрирани отворени дискусионни панели, чиято цел от една страна е споделянето на опит, а от друга – творческа провокация към местната сцена.

В две поредни съботи на м. октомври 2015, съответно на 17-ти и 24-ти октомври, ще се състоят първите две презентации в рамките на платформата. Случват се в Галерийното пространството на eXAF в Пловдив (бул. "Руски" 89), като едновременно ще бъдат излъчвани и на www.exaf.org

__________
*Терминът „медийни изкуства“ (media art) се отнася до артистични творби, които са създадени на базата на технологичен компонент. Понятието „медиум“ (medium, ед.ч. на media) в случая се отнася до всяко комуникационно устройство, използвано за предаване и съхраняване на информация. Така, инкорпорирайки в работата си появяващите се нови технологии, артистите всъщност генерират един нескончаем процес на редефиниране на традиционните категории в изкуството.



◊ ЧАСТ ПЪРВА

17 октомври

Програмата започва в 16:30 ч. с беседа на Илина Консулова и Даниел Нечев  - на тема "Дигитален редимейд".

Артистичното дуо ще разгледа в презентация темата за дигиталния редимейд, през опита и визуалната история на своя проект DANIEL – “жив уебсайт” за дигитален редимейд и всякакви съкровища, намерени из интернет или лични/служебни компютри (които им се е случвало да ползват); визуално размишление върху дигиталния редимейд, което цели да очертае основните му посоки и е само по себе си динамична структура от редимейд-фрагменти.

От 18:00 ч. програмата продължава с две последователни прожекции на видео проекта на Лорна Милс - "Ways of Something".

Лорна Милс е визуален артист, с канадски произход; занимава се с нет арт и нови медии; известна с дигиталните анимации, видео арт и гифове, които прави. Активно представя работата си в солови и групови изложби още от началото на 90-те. Основател на галерия “Red Head” в Канада. Ways of Something (2014) е римейк на епизод от документалните серии Ways of Seeing (1972) на Джон Бъргър (документални серии по BBC). Всеки един от двата 30-минутни епизода е колаж от едноминутни видеа на 30-ма уеб-базирани артисти, които основно правят 3D рендъринг, гифове, ремикси на филми, пърформанси през уеб камера и уеб сайтове – с идеята да бъде описана какофонията в правенето на изкуство в интернет епохата.


◊ ЧАСТ ВТОРА

24 октомври

Програмата започва от 17:00 ч. с беседа от Иво Иванов с тема "Кратък преглед на VJ практиките (Исторически аспекти / Психологическо развитие на клубната култура)".

Иво Иванов (YvesO) е артист и куратор в сферата на новите медии. Като студент в Западна Европа, той се занимава с класически шекспиров театър и открива интереса си в използването на нови медии в изпълнителските изкуства. По време на над десетгодишния си опит в диджействането и манипулацията на звук той започва да работи в сферата на видео експериментите и виджействането, като основно се интересува от колаборация с други артисти и разбирането на тяхната работа. В своите творби той най-често изследва връзките между текст, звук, визия и изпълнение. След завръщането си в България, той започва работа с InterSpace като организатор на събитията Upgrade! Sofia на локално и международно ниво. Той е един от създателите на едно от първите независими пространства за изкуство в София – Студио Даухаус, което след разрушаването си се превръща в номадска платформа за независима култура и съвременно изкуство, активна и до днес. Съорганизатор е и на международния фестивал за пърформанс арт Sofia Underground.

От 18:00 ч. програмата продължава с пърформанс-импровизация, интегриращ видео инсталация, която две млади визуални артистки - Василики Риала (от Кипър) и Риане Патер (от Холандия) - ще представят като продължение на реализиран от тях вече предходен проект в сферата на медийните изкуства.

В момента Василики и Риане са студентки в академията за визуални изкуства “Минерва” в Грьонинген, Холандия. Реализирали са съвместно няколко артистични проекта, в които чрез средствата на пърформанса, видеото, инсталацията, видео-инсталацията и скулптурната инсталация разнищват темата за поведението на хората в публично пространство, през призмата на социалните мрежи – как се държим в условията на града, как се отнасяме към предметите и техните значения, как възприемаме красотата и как общуваме, когато сме навън на улицата, като така играят с очакванията на хората и пред-заложеното им поведение.


*  *  *

За допълнителна информация, моля следете www.exaf.org, както и във fb: част 1 и част 2

Забележка! Всички събития в рамките на платформата са предимно на английски език.


Автор:
eXAF
Публикация:
13.10.2015 г. 13:15
Етикети:
Иво ИвановeXAFнет артмедийни изкуствасъвременно изкуство
Даниел Нечев
Илина Консулова
Lorna Mills
YvesO
VJ пърформанс
дигитален редимейд
Посетено:
1117
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/22106-proekt-on-media-arts