Лаборатория

При мамута VI

Учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото

При мамута VI


◊ СЪБИТИЕТО

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски"
Ви кани на форума:

При мамута VI
Учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото

Време: 22 ноември (четвъртък), 19:00 часа
Място: Аула, Ректорат, СУ „Св. Климент Охридски“

• Поезия: Силвия Чолева
• Музика: проф. Анатоли Кръстев – виолончело
• Наука: доц. Димитър Божков

Това е шестата среща в рамките на форума „При Мамута: учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото“ и последната за тази календарна година. Така че ако още не сте присъединявали към тези събитие, сега е моментът. Този път на 22.11.2012 от 19 часа сме в класическите предели на Аулата на Ректорат, СУ „Св. Климент Охридски“, а разходката в края на вечерта в Музея по палеонтология и историческа геология заедно с доц. д-р Марин Иванов ще ни въведе в дебрите на праисторически чудовища, фосили с необичайни форми и разкази за най-древни пластове време.


◊ ТОЗИ ПЪТ

„При Мамута“ събира изисканата поезия на
Силвия Чолева, виолончелото на проф. Анатоли Кръстев и кибернетичната лекция на доц. Димитър Божков. Гласът на Силвия Чолева освен като водещ в културните предавания по радио „Христо Ботев“, го разпознаваме и през дръзката поетика от стихосбирките "Детето на глухонемите" (1993); "Вход" (1996); "Внимателно" (2001); "Картички" (2007) и "Писма" (2007). Поезията ще ни върне в градините на детството, градини от сънища, в лабиринти от писма и картички, които огъват времевите перспективи не и без помощта на музикалните изпълнения на  един от най-известните български виолончелисти.

Анатоли Кръстев преподава в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“, където е професор, а понастоящем заместник ректор. Ръководи майсторски класове във Франция, Англия, Белгия, САЩ, Корея, Гърция, Португалия, Бразилия, Македония и др. Записал е над 25 компактдиска, като последният му диск е с музика на български композитори от XX век.

Накрая лекцията на доц. Димитър Божков, преподавател в Техническия университет, ще ни изтръгне от поетическия унес, за да ни потопи в света на кибернетиката. Неговата лекция "Основни понятия на информатиката - отношение между реалност и модел" ще ни въведе в основни понятията от информатиката като информация (сигнал, информация, знание, синтаксис, семантика, кодиране); алгоритми (дефиниция, елементи, пример); модел (отношение между реалност и модел) и архитектура (фон Нойман, Харвард, софтуерна архитектура).

Затягайте коланите, приближаваме се към света на роботите!


***
Силвия Чолева

„и тук може да се живее”
Ева Липска

и така може да се живее
на студено
на тъмно
на гладно
между зъбите
само с възглавницата на думите



Автор:
Организаторите
Публикация:
20.11.2012 г. 13:58
Посетено:
1997
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/15877-pri-mamuta-vi