Лаборатория

При Мамута V

Учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото

При Мамута V


◊ СЪБИТИЕТО

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски"
Ви кани на форума:

При Мамута V
Учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото

Време: 22 октомври (понеделник), 19:00 часа
Място: 292 аудитория, Ректорат, Северно крило, 4 етаж

• Поезия: Едвин Сугарев
• Музика: Йоан Сугарев
• Учен физик: доц. д-р Леандър Литов, тема „Хигс бoзон“

Новият сезон на форума „При Мамута: учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото“ се открива. Отново сме в 292 аудитория на Ректорат, СУ „Св. Климент Охридски“, в непосредствена близост до Музея по палеонтология и историческа геология, където в края на събитието доц. д-р Марин Иванов ще ни въведе в дебрите на праисторически чудовища, фосили с необичайни форми и разкази за най- древни пластове време.


ПОВЕЧЕ ЗА ФОРУМА

Петата ни среща се очертава като напълно разтърсваща. Стихове с тътен ще чете Едвин Сугарев, нахлузил маската на поетичния си персонаж Големия Еди - за да ознаменува превръщането си в мамут. От книгите „Мрежата на Индра“ през "Палеонтология на любовта (Любовни поеми)" до текстовете, писани специално за събитието, ще чуете – това е поезия, която отзвучава навътре. Със свои авторски електронни парчета ще се включи младият музикант Йоан Сугарев паралелно и/ли последователно с поезията.

Накрая идва и лекцията на доц. Леандър Литов, която ще ни въведе в тъмните страни на Вселената, като разкаже по-детайлно за новината, с която наскоро гръмнаха медиите: откриването на нова елементарна частица, наречена Хигс бозон. Доц. Литов оглавява катедрата по Атомна физика в СУ и ръководи българския екип към Европейския център за ядрени изследвания CERN, където се извършват изследванията, свързани с Хигс бозона. Квантова физика, атомна маса, елементарни частици – идва ли нова научна революция? Гответе се за тази среща!



Автор:
Организаторите
Публикация:
17.10.2012 г. 15:49
Посетено:
1964
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/15600-pri-mamuta-v