Срещи

Инициатива "ВРАТА Завръщане": поредица разговори с млади български творци, живеещи в различни точки на света

7 януари, 15:00 ч., на живо от Сеул: среща с младия преводач и литератор Цветомира Векова

Инициатива "ВРАТА Завръщане": поредица разговори с млади български творци, живеещи в различни точки на света

 

◊ ИНИЦИАТИВА "ВРАТА ЗАВРЪЩАНЕ"

На 7 януари 2021 г. от 15:00 ч. ще се проведе първият от поредица любопитни разговори с млади българи, живеещи в различни части на света. Срещите на живо в интернет са част от инициативата „ВРАТА Завръщане“, която търси различни отговори на въпроса в каква степен тези млади хора възприемат себе си като част от българския културен живот.

Срещите с младите професионалисти ще се осъществяват на живо в една от най-популярните сред младите хора социални платформи – „Инстаграм“ в профила на инициативата @vrata.space с възможност за въпроси и коментар в реално време.

В първия разговор се включва на живо от Сеул – столицата на Южна Корея – младият преводач и литератор, специализиращ корейска литература, Цветомира Векова. 28-годишната Цветомира, която живее в глобалния град вече осем години, е възпитаник на присъстващия в челните места на международните академични класации Сеулски национален университет.

Първата ѝ важна изява на българската културна сцена е дълго чаканият превод на първия корейски роман, спечелил важната литературна награда „Международен Ман Букър“ през 2016 г. – „Вегетарианката“ на Хан Канг. Благодарение на Векова, текстът достига до българския читател директно от корейския оригинал през погледа на познавач както на корейската литература, така и на корейското общество и неговата култура, чрез израстването си като част от него. За превода си (изд. „Ентусиаст“, 2020), получава тазгодишната наградата на Съюза на българските преводачи „Елена Мутева“ за ярко постижение на млад преводач на художествена литература. Журито на наградата отбелязва, че преводът „звучи гладко на български, като са запазени преходите между по-разговорния стил при диалозите и различните повествователни стилове в отделните части, отговарящи на различните перспективи. Корейските реалии са въвеждани умело, с малко на брой, но уместни бележки под линия. Предадена е както жестокостта, така и поетичността на книгата.“

Разговорът с младия гост ще представи първата гледна точка за избора пред младите българи по света между своеобразно „завръщане“ в българската културна сфера чрез бъдещ живот и кариера в България или чрез активно развитие като български професионалисти в новото общество, от което са избрали да са част.

Инициативата е на един от съоснователите на базираната във Варна Младежка фондация „Аморфа“ – Мария Баджакова, която вече тринадесет години организира многобройни събития, ангажиращи активно млади хора преди и след като напуснат страната. Включва поредица от 7 интервюта всеки четвъртък с гости млади българи, живеещи в различни части на света, и ще може да бъде проследена от публиката през следващите седмици. Осъществява се с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

* * *

Страница на инициативата:
https://www.facebook.com/vrataspace

Събитието във Фейсбук:
https://www.facebook.com/events/320197182555782

Страница в Инстаграм, където ще се излъчва на живо с възможност за включване на публиката в реално време:
https://www.instagram.com/vrata.space/

За контакт: enter@vrata.space

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
07.01.2021 г. 13:39
Посетено:
1002
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/32182-initsiativa-vrata-zavrashtane-poreditsa-razgovori-s-mladi-balgarski-tvortsi-zhiveeshti-v-razlichni-tochki-na-sveta