Срещи

“Япония, любов моя!“ - вечер, посветена на японската класическа поезия

26 октомври, 18:00 ч., Американски център на Столична библиотека

“Япония, любов моя!“ - вечер, посветена на японската класическа поезия


◊ ПОКАНА

Български хайку съюз има удоволствието да Ви покани на Вечер, посветена на класическата японска поезия

Заповядайте на 26 октомври (четвъртък) от 18:00 ч. в Американския център на Столична библиотека.

Събитието е част от програмата на XXVIII Дни на японската култура в България. Организатори са Български хайку съюз и Японското посолство в България

Поетичната вечер „Япония, любов, моя!” е посветена на красотата на класическата японска поезия и по-специално на емблематичните жанрове танка  и хайку. Гостите ще имат възможност да се насладят на рецитал на танка  и хайку от съвременни български и японски автори на фона на музикален съпровод на флейта в изпълнение на Кристиян Симеонов.

Ще бъде представен брой 3 и 4 на списание „Хайку свят” – единственото специализирано издание в България за японска поезия, традиционни японски изкуства и източна философия. Списанието е съвместно издание на издателство „Изток–Запад” и Български хайку съюз и доказва, че българските поети са способни да си съперничат с източните си колеги, да обогатяват танка и хайку поезията с нови образци, да извършват значими научни открития за спецификата на класическата японска поезия, превърнала се в любима духовна храна за милиони приятели по света.

Особено внимание ще бъде отделено на главните акценти в новия брой на списанието – класическата японска поетична форма танка като основа на хайку поезията; японската калиграфия, представена чрез нейните стилове и индивидуални почерци; творчески портрет на големия японски поет Масаока Шики и др.

Ще бъде открита и самостоятелна изложба на хайга, включваща тематични композиции на художничката и поетесата Александра Ивойлова,  в които фокусът пада върху светлината и сянката – два образа, наситени с дълбоко символно значение, видени и усетени чрез призмата на авторовата чувствителност.

Събитието ще бъде съпътствано от изложба-базар на хайку стихосбирки и книги на издателство „Изток-Запад", посветени на японската класическа поезия  и култура.

Ще се радваме на присъствието Ви!
Вход свободен.




Автор:
Организаторите
Публикация:
24.10.2017 г. 10:47
Посетено:
1706
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/26517-yaponiya-lyubov-moya-vecher-posvetena-na-yaponskata-klasicheska-poeziya