Срещи

Двама лауреати – в диалог с Петя

Весела Фламбурари и Севда Севан в диалог с Петя Караколева

Двама лауреати – в диалог с Петя
Атанас Атанасов чете Петя


◊ В ДИАЛОГ С ПЕТЯ

„В диалог с Петя” е запазена марка на литературния салон „Петя Караколева”. Това е литературно четене, което няма състезателен характер и е нещо като сборен пункт на поети и писатели със сродна душевност и стилистика.

Досега „В диалог с Петя” са влизали Роса Соколова, Елица Мавродинова, Мая Дългъчева, Камелия Кондова, Николай Милчев, Лилия Сокуренко – не само с поезия, но и с картини, тъй като се оказа, че по едно и също време тези две жени – срещнали се за 40 дни в една московска болница и загубили се в живота, по едно и също време са писали и рисували на една и съща тема. Дано някога стихосбирката на Петя Караколева „Летен натюрморт” излезе илюстрирана с картините на Лилия Сокуренко.

Но поети и писатели са влизали „В диалог с Петя” с нейното творчество за възрастни. Вместо Петя, обикновено чете актьорът от Драматичен театър „Димитър Димов” – Кърджали, Атанас Атанасов, който пее и нейната „Песен за приказката” по музика на Димитър Ганев, емблематична за детското й творчество.

Децата обичат да влизат в диалог с детското творчество на Петя Караколева и го правят по различни начини: чрез фестивалите „Петя”, конкурсите за илюстрация по нейните три романа-приказки: ”Най-златното злато”, „Жълтият космодрум”, „Графиня Лък”, в арт работилниците по нейни приказки и поеми, или в поетичния конкурс, вдъхновен от нейната стихосбирка „Песни за моя град”.

За първи път двама от лауреатите на Националната награда „Петя Караколева” влизат в диалог с детското й творчество. Това ще се случи през м. май, в Софийска градска библиотека – в две съботи от 11 часа.

• На 10 май Весела Фламбурари – лауреат за 2010 година, ще разиграе две свои майски приказки и „Сабята на щурчето” на Петя. Освен детски писател и изкуствовед, Весела е и куклар – завършила е  актьорско майсторство и е изключително популярна сред децата със своите нетрадиционни интерактивни постановки.

• На 30 май „В диалог с Петя” ще влезе Севда Севан, лауреат за 2006 година, която получи своето звание за книгата “Приказки за Нил, Паган и Бияйна”. Петя ще отговори с „Дъждовни приказки”, неиздавани досега, които за първи път ще се срещнат със свои читатели.

Събитията са част от програмата, посветена на юбилейната 2014 година: на 28 май Петя щеше да навърши 70 години, а наградата на нейно име става на 10 години.

Автор:
Творчески архив „Петя Караколева”
Публикация:
25.04.2014 г. 14:29
Посетено:
1921
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/19049-dvama-laureati-v-dialog-s-petya