Отзиви

Празнична оперна гала "Кирил Манолов и приятели" в Бургас

Големият баритон получи приза "Емил Чакъров" на финала на музикалните празници на Държавна опера Бургас на името на незабравимия диригент

 

Празнична оперна гала „Кирил Манолов и приятели" в Бургас

Празнична оперна гала „Кирил Манолов и приятели“, достойна за огромния талант на прочутия ни изпълнител изнесоха след връчването на годишната награда „Емил Чакъров“ за 2022 г. той и колегите му Йоана Железчева (сопрано), Даниела Дякова (мецосопрано) и Михаил Михайлов (тенор). Церемонията в чест на големия наш баритон съвпадна по традиция със закриването на Бургаските музикални празници на името на незабравимия български диригент. Финалът на 15-то издание на празниците предложи богата и разнообразна програма с различни автори и заглавия, изпълнена завладяващо от солистите, от хора и оркестъра на Държавна опера Бургас.

След връчването на учреденото през 2011 г. отличие, което се присъжда за особени заслуги в сферата на музикалното изкуство, от Диана Саватева - заместник‐кмет „Култура, туризъм и спорт” на Община Бургас и от директора на Държавна опера Бургас доц. Александър Текелиев, на сцената на Летния театър един до друг застанаха двама негови носители – най-новият, Кирил Манолов, и лауреатът на наградата за 2019 г. Маестро Григор Паликаров.

Считаният от Рикардо Мути за най-добър интерпретатор на Фалстаф на нашето време Кирил Манолов разкри различни гласови и актьорски аспекти на своя талант. За да се случи това, немалка беше ролята на отлично премислената и подредена програма на вечерта. Именитият ни баритон откри певческата част на галата с класическите закачливи Куплети на Ескамилио из „Кармен“ на Жорж Бизе, а по-късно напомни за дебюта си в Софийската опера с арията на нарицателния шегобиец Хитър Петър из едноименната творба на Веселин Стоянов. Признатият за един от най-добрите гласове на нашето време бе не по-малко убедителен и артистичен и в дуетите Сантуца - Алфио из операта „Селска чест“ от Маскани (с Даниела Дякова); Дулкамаро - Неморино из операта „Любовен еликсир“ (с Михаил Михайлов) и Амонасро - Аида от едноименната творба на Верди (с Йоана Железчева).

Плътна, изравнена и мощна, респектираща с красотата си звукова емисия носеше всяко от изпълненията на Манолов. След първия му самостоятелен рецитал тази пролет на МузикАртисимо Фест в съпровод на прекрасната пианистка проф. Боряна Ламбрева,  силно впечатлил с високото си качество и изисканост и ценителите, и познавачите на оперната музика, това със сигурност е следващата по разгърнатост и мащаби изява на наша сцена на големия ни изпълнител.

Преди месец, като единствен гост на благодарствената гала, организирана от филхармонията на Баден Баден по случай 15-те години сътрудничество на музикантите от оркестъра с Маестро Павел Балев, Кирил Манолов получи възторжените аплодисменти на близо 15-хилядната публика. В последната августовска вечер бургаската публика успя да се наслади на майсторството и таланта му в шест изпълнения с негово участие – солови арии, дуети и ансамбли. Големият баритон не крие, че изпитва особен сантимент към Бургас, откъдето започва оперната му кариера. На бургаска сцена са дебютните изпълнения на Манолов в „Набуко“, „Аида“, „Дон Жуан“ и много други заглавия. „Благодарен съм на Бургас, че ми е дал този шанс!“, заяви в навечерието на галата известният баритон. Той е имал шанса и да се познава лично с Емил Чакъров, и да работи с него в детските си години. Детският хор, в чийто състав е тогава прочутият днес оперен изпълнител, участва в записите на дирижираните от Чакъров опери – „Тоска“, „Дама пика“, „Кармен“.

„Сега си давам сметка всъщност какъв шанс съм имал да се докосна до такъв голям музикант. Това, което той е оставил като записи и като впечатления от работата си, от творчеството, е наистина много вдъхновяващо. И все се надявам, че и в бъдните поколения диригенти пак ще изскочи някой като него, с когото да можем да се гордеем всички“, споделя великолепният ни изпълнител пред Ирена Гъделева за „Алегро виваче“ на „Хоризонт“ на БНР.   

Маестро Григор Паликаров, един от приятелите на Кирил Манолов, поканени за участие в бляскавата оперна гала, има съществена роля за успеха на събитието и заслужава на първо място комплименти за цялостната звучност на хора и оркестъра през тази празнична вечер. По негова идея и абсолютно впечатляващ като изпълнение, въпреки своята грандиозност и внушителност „Te Deum“ из операта „Тоска“ на Пучини, не се забелязва често като присъствие в концертни програми, независимо от подчертаната му тържественост и мощ. Респектиращата хорова сцена тук прозвуча в пълно съзвучие с авторовия замисъл и незабравимо заради вълнението, което предизвика у публиката и у самите изпълнители, с което постави достойна финална точка на празничната вечер.

Заслуга за цялостното протичане на запомнящия се празник, редом с визията и магичната палка на Маестро Паликаров, имат и стегнатият и верен на партитурите на всяка творба оркестър и хор на Държавна опера Бургас. Това пролича с встъпителната балетна музика от III действие на операта „Макбет“ от Верди и с последвалите участия на всеки от гостите. Същото усещане носеха Интермецо от операта „Селска чест“ на Маскани, и Хорът на вещиците из операта „Макбет“ от Джузепе Верди.

Впечатляващо заради отлично подбраните встъпителна нейна ария на Турандот “In questa reggia”от едноименната опера на Пучини, последвана от популярната ария на Ла Вали от едноименната опера на Алфредо Каталани се представи известното ни сопрано Йоана Железчева. И двете арии дават достатъчно точна представа не само и не единствено за гласовите възможности на изпълнителките им, и не заради начина, по който преодоляват вокалните „ключове“ към двата персонажа, но и разкриват дали и до каква степен в интерпретацията се постига „надскачане“ на наслагвани с поколения образци. Чрез тях, а също и в дуетите на Аида и Амнерис (с Даниела Дякова) и на Аида и Амонасро (с Кирил Манолов) Железчева затвърди представата за себе си като за едно от първокласните сопрани на нашето време.

Само добри думи за участието си в този истински празник на операта заслужава и мецосопраното Даниела Дякова - още от встъпителния дует  на Сантуца и Алфио (с Кирил Манолов) от „Селска чест“ на Маскани. Стабилна и уверена беше и нейната интерпретация на арията на Принцеса де Буйон от „Адриана Лекуврьор“ на Чилеа – поредно чудесно защитено предизвикателство, предвид честото присъствие на тази ария в концертни програми у нас и по света. Дякова предложи и своя вълнуваща версия на рядко изпълняваната ария на Йоана от „Орлеанската дева“ на Чайковски, за което получи заслужено силен одобрителен аплауз от публиката в Летния театър на Бургас.

Броени дни след като стана пръв носител на учредената от Държавна опера Пловдив награда за честност в изкуството „Камен Чанев“, младият тенор Михаил Михайлов даде поредно доказателство за своя голям талант и за все по-увереното му навлизане в сложния и разнообразен теноров репертоар. Интерпретацията на популярната като Ламенто на Федерико ария от „Арлезианката“ на Чилеа прозвуча може би още по-прочувствено и разтърсващо пред бургаската публика, отколкото в Античния театър в Пловдив пет вечери по-рано на връчването на отличията от първия конкурс „Гласът на Камен“. Подчертано чувствено и докосващо най-тънките струни в човешката душа бе изпълнението на Михайлов и на класическата ария на Каварадоси „E lucevan le stelle“ от драматичния финал на „Тоска“. Великолепна с артистизма си беше изявата на Михайлов и в дуета Дулкамара - Неморино (с Кирил Манолов).

С удоволствие и радост научаваме за предстоящи ангажименти на участниците в галата „Кирил Манолов и приятели“. Носителят на приза „Емил Чакъров“ за 2022 г. отличен наш баритон с нетърпение очаква завършването на най-новия си звукозаписен проект със Симфоничния оркестър на БНР и Маестро Павел Балев на 11 арии от Верди. Дискът трябва да се появи през 2023 г. След записите в Първо студио на Националното радио, на Кирил Манолов му предстоят участия в различни заглавия в няколко държави в Европа.

Тенорът Михаил Михайлов още в нощта след галата отпътува за Берлин, след това му предстоят ангажименти в Полша. Нови участия очакват и двете изпълнителки от празничната гала. Маестро Григор Паликаров също ще има традиционно натоварен график в предстоящия сезон. А публиката в Бургас вече предвкусва музикалните удоволствия, които ѝ предстои да изживее на следващото, 16-то издание на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“, през лятото на 2023 г. 

Снимки: Държавна опера Бургас

 

 

Автор:
Димитър Сотиров
Публикация:
03.09.2022 г. 18:58
Етикети:
Посетено:
2165
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/35320-praznichna-operna-gala-kiril-manolov-i-priyateli-v-burgas