Отзиви

Великолепно начало за втория "МузикАртисимо Фест"

Кирил Манолов изнесе първия си рецитал в рамките на фестивала

 

За втори път създаденият през миналата година Международен фестивал „МузикАртисимо Фест“ привлече вниманието на ценители и на познавачи на класическата музика още с откриващото си събитие. През 2021 г. това беше рециталът на прочутия ни цигулар Светлин Русев, за който и до днес не спират възторжените отзиви.

Тазгодишното събитие на старта се оказа прощъпулникът на отличния ни баритон Кирил Манолов в камерния жанр. Неговият рецитал, в съпровод на доказания майстор на акомпанимента – великолепната проф. Боряна Ламбрева, се превърна в събитие още преди да се е състоял. Почитателите на майсторството на Манолов на оперната сцена, сред които и пишещият тези редове, напълно основателно се стараят да не пропускат негова изява в столицата. Този път интересът бе допълнително подсилен от програмата на вечерта – песни от Сергей Рахманинов и Панчо Владигеров. Двама автори, чието творчество свързваме с ХХ век.

Каквито и да са били очакванията на изпълнилите СГХГ зрители, тандемът Манолов - Ламбрева съумя да изненада всички с изключителната си прецизност и завладяваща дълбочина в трактовките – както при драматичните, така и при закачливо-шеговитите песни на двамата автори. Рециталът, съставен от 16 произведения, прозвуча като отлично премислено цяло, в което всеки елемент е еднакво важен с останалите.

Освен познатата от години негова вокална мощ и красота на фразировката, благодарение на упоритата си работа над отделните заглавия Кирил Манолов този път разкри и други, неподозирани качества от огромния си талант. Изпълнителят не скри, че процесът му е коствал неимоверно по-големи усилия, а и немалко съмнения в правилността на избора на такъв тип програма. „Бих предпочел два „Трубадур“-а пред това! Не знам дали бих повторил подобен опит“, сподели откровено той след триумфалния завършек на вечерта, увенчан с бис. Което не беше никак случайно, предвид завладяващата проникновеност на интерпретацията, която прочутият баритон демонстрира както при любовните („Давно в любви“, „Я был у ней“), така и при посветените на вярата („У врат обители святой“, „Христос Воскрес“) или дълбоко философски песни („Проходит все“) на Рахманинов. Завършващата първата част на концерта композиция, „Письмо К. С. Станиславскому от С. Рахманинова“, изпълнителят превърна в запомнящ се артистичен етюд.

„Българската“ част на вечерта представи един необичаен и различен от познатото, а в този смисъл – и не особено популярен извън музикантските среди Панчо Владигеров. Всяка от включените осем негови песни носеше своя енергия и настроение, заедно с уникалния почерк на големия ни композитор, великолепно пресъздадени от тандема Манолов - Ламбрева. След първите две заглавия, към театрални постановки („Дванайсета нощ“ от Уилям Шекспир и „Тебеширеният кръг“ от Клабунд), по интересен начин се вписаха и шестте преработки на народни песни, носещи неповторимия привкус на родния фолклор.

Сред най-щастливите свидетели на триумфалната изява на възпитаника на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ бе неговият вокален педагог от академията, проф. Павел Герджиков. Възторзите на публиката сподели и отличното ни мецосопрано Мариана Пенчева, а много музиканти и музиколози горещо аплодираха всяко изпълнение в концерта на Кирил Манолов. Той за пореден път затвърди представата за изпълнител от висока класа, носител на Голямата награда „Златен пръстен на София“ от XIV Международен конкурс за млади оперни певци „Борис Христов“. Гостувал е многократно на сцените в Рим, Берлин, Барселона, Чикаго, Токио, Копенхаген, Хамбург, Парма, Брюксел, Лисабон. Работил е с имена като Рикардо Мути, Даниел Орен, Карло Рици, Дейвид Маквикър. Репертоарът на Кирил Манолов включва заглавия от Верди и Пучини, Доницети, Росини до Моцарт, Гуно, Бизе, Чайковски и Курт Вайл.

Манолов е асистент във Вокалния факултет на НМА, където проф. Боряна Ламбрева е преподавател по камерно пеене. Тя има многобройни участия в академични национални и международни конкурси, както и в камерни вокални рецитали на наши и чужди изпълнители. Партнирала е в авторитетни за България изяви зад граница на Райна Кабаиванска и Веселина Кацарова. Желан пианист-акомпанятор е за майсторските класове у нас и в чужбина на имена като Мати Пинкас, Каролин Дюма, Пол Вайголд, Павел Герджиков, Анна Томова-Синтова, Красимира Стоянова, Дарина Такова, Вера Немирова.  

Първият час от новото издание на „МузикАртисимо фест“, който достави несравнимо удоволствие на присъствалите на встъпителния концерт, вече е история. В нетърпеливо очакване сме на следващите фестивални събития. Техният „двигател“ Мила Павлова и този път си е наумила да зарадва софийската публика с необичайни и прецизно съставени програми и с участието на отлични наши и чужди изпълнители, с премиери, а и много други изненади.

На добър час, МузикАртисимо 2022!

 

__________

Снимки: Димитър Сотиров

 

Автор:
Димитър Сотиров
Публикация:
06.04.2022 г. 20:11
Посетено:
1171
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/34469-velikolepno-nachalo-za-vtoriya-muzikartisimo-fest