Отзиви

Списание "Хайку свят"

За първия брой на новото списание

Списание "Хайку свят"
   

Българският хайку съюз и издателство "Изток-Запад" зарадваха почитателите на поезията с първия брой на списание „Хайку свят” – едно очаквано с нетърпение издание за запознаване със същността на това колкото древно, толкова и модерно през последните десетилетия изкуство.
   
В предговора към първия брой главната редакторка на списанието д-р София Филипова очертава основните „тематични ядра”, около които то ще се изгражда: теория на поетиката и естетиката на хайку и родствените му форми сенрю, ренга, танка, хайбун, хайга; творчески портрети на хайку поети; хайку албум с творби на български и чуждестранни автори; хайга галерия; източни философски учения и изкуства като основополагащи за развитието на хайку поезията; рецензии на новоизлезли книги и информация за национални и международни събития като конкурси, конгреси, конференции.
   
Естествено, първият брой на „Хайку свят” е посветен на първите, както в японската хайку поезия, така и в българската. Списанието представя „бащата на хайку” Мацуо Башьо (1644-1694). Японистът Братислав Иванов ни въвежда в неговия свят с преглед на ролята на поета в японското културно наследство и осем избрани бисери от достигналите до нас негови хуйку. В раздела „Нови книги” намираме кратка анотация на наскоро излязлата книга в превод на Иванов „Сто хайку. Мацуо Башьо”. Доц. д-р Едвин Сугарев в своята статия „Днес и тук – или защо е важен Башьо” проследява онези „нишки на универсалното и неунищожимото”, които и днес превръщат стиховете му не само в разбираемо и привлекателно четиво, но и върхове, към които се стремят съвременните поети.
   
Сред българските основоположници на хайку поезията, в списанието е отделено специално внимание на Димитър Стефанов. Поет, есеист и преводач, той е считан за доайен на хайку поезията в България. Творческият портрет на първия председател на Българския хайку съюз е придружен от негови избрани хайку. В сърдечно изказани думи от Омила-Цвета Джгарова и поема на София Филипова е почетено делото на покойната поетеса Гинка Билярска за популяризирането на хайку в България.
   
Статията „Хайку магията” на София Филипова въвежда в теорията на хайку като вид поезия и в контекста на цялостната японска естетика. Изящни допълнения към нея са проследяването на традициите във философията на Изтока („Дзен - дух и хармония”, Светлин Митрев) и чайната церемония („Пътят на чая”, Криси Прахова, председател на Школата за чайна церемония в България). В статията „Хайку и предизвикателствата пред съвременното мислене” доц. д-р Антоанета Николова разглежда проекцията на хайку поезията и естетика върху съвременната западна култура.
   
В „Хайку албум” са представени хайку на български поети, отдавна изкушени от това изкуство и носители на многобройни национални и международни награди. Сред тях са Петър Чухов, Антонина Караламбева, Людмила Христова, Павел Боржуков-Боржи, Мая Любенова, Едвин Сугарев, Владислав Христов и много други. В рубриката „Световни поети” можем да прочетем хайку от двама наши съвременници – португалеца Казимир де Бриту и японеца Бан’я Нацуиши, председател на Световната хайку асоциация.
   
Кориците на списанието и поместените в първия брой картини ни запознават с хайга (Александра Ивойлова,  Зорница Харизанова, Даниела Симеоновска, Детелина Тихолова) – едно ново за мнозина от нас изкуство, съчетание на стих с рисунък, което е вървяло редом с хайку през вековете, а днес вече има своите измерения като фотохайга (Димитринка Ненова) в духа на новите технологии. И както става ясно, се радва на почитатели и последователи и у нас.
   
Разделът „Хроника” е полезен за онези, които искат да се ориентират в света на международните и национални конкурси и конференции. Там откриваме интересен анонс – от втория брой на списанието ще започне публикуването на преведените на български 14 урока по писане на хайку на Джейн Райкхълд, събрани в „Основи на хайку”.
   
А най-хубавото е, че сред многобройните традиционни и електронни издания у нас, в Европа и по света, хайку обществото в България има вече собствено списание чрез което да изразява своите естетически ценности и идеи.


Автор:
Ангелина Василева
Публикация:
28.02.2014 г. 15:45