Отзиви

Алманах "Извор" - едно уникално издание

Нов, юбилеен брой на алманаха

Алманах "Извор" - едно уникално издание


Русенската мъжка гимназия „Княз Борис” (сега  СОУ „Христо Ботев”), основана през 1883 е сред най-старите и елитни учебни заведения у нас. Достатъчно е да споменем, че в нея са преподавали: Драган Цанков и Цани Гинчев, авторът на „Върви народе възродени” Стоян Михайловски и на „Мила Родино” - Цветан Радославов,  Луи Айер и Братята Шкорпил, възрожденските дейци Тодор Хаджистанчов и Трифон Ц. Трифонов, Христо Дюлгеров, Александър Йорганджиев, че сред учениците четем имената на: Михаил Арнаудов и Йордан Йовков,  Сава Огнянов, Стоян Брашованов, Венелин Ганев, Петър Мутафчиев, Димитър Баларев, Георги Златев-Черкин, Васил Казанджиев... Затова не е изненадващ фактът, че именно тук, през далечната 1838 година, много преди „Родна реч”, се ражда и първото българско ученическо списание с поетичното име „Извор”.

Идеята е на неуморния просветител – литератор и театрал Трифон Ц. Трифонов, аниматор на културния живот в най-европейския град на България. Интересно е да се отбележи, че именно в „Извор” като гимназисти правят литературния си дебют Димитър Иванов, станал по-късно прочут с псевдонима си Елин Пелин и бъдещият академик Михаил Арнаудов, чийто баща Петър Арнаудов е преподавател в „Княз Борис”. В края на века списанието спира да излиза, но в наши дни, през 1994 година беше възстановено по идея на преподавателя по български език и литература в гимназията д-р Иво Братанов, с подкрепата на училищното настоятелство и с първи редактор, учителката по литература Румяна Манева, лауреат на Ботевата награда.

За тези две десетилетия „Извор” – вече като годишен алманах, събра близо 1000 различни публикации – на поезия, проза, литературна критика и есеистика, история, научни изследвания, художествени преводи, ученическо творчество. В него поместват свои текстове настоящи и бивши учители, университетски преподаватели (много от тях възпитаници на гимназията!), литературни критици и преводачи, библиографи, журналисти, публицисти и, разбира се, много ученици. Авторите не са само от Русе, което го прави национално. И не може да се определи и само като „училищно”.

Новият, юбилеен брой ХХ е съставен и редактиран много прецизно от д-р Иво Братанов. В тези 320 страници основно е мястото на българската класическа и съвременна литература (интересни изследвания върху стилистиката и езика на Ботев, Вазов, Каравелов, Яворов, Константин Константинов, Атанас Далчев), но също и на някои по-малко известни, но интересни автори като родените в Русе Павел Спасов и Змей  Горянин. Представени са и двама големи световни поети: Никита Станеску от Румъния и Весна Парун от Хърватия, както и някои нови автори. Моменти от културната история на града, портрети на художници, писатели и музиканти и културни деятели допълват богатата галерия от личности, представени тук.

Сериозен е и разделът с оригиналното ученическо творчество – поезия, проза, есета, миниатюри. Младите има какво да ни кажат със свежестта на усещанията си, със своя поглед към света. „Извор” е наистина място, откъдето извират млади таланти. Погледнах съдържанието на предишни броеве и се уверих, че немалко от дебютиралите преди пет или петнайсет години в него вече са намерили своя път.


Автор:
Огнян Стамболиев
Публикация:
19.07.2013 г. 13:20
Посетено:
1773
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/17406-almanah-izvor-edno-unikalno-izdanie