Проекти

Кърджали ще има литературен салон "Петя Караколева"

Първо издание на “В диалог с Петя”

Кърджали ще има литературен салон "Петя Караколева"
Петя Караколева


◊ СЪБИТИЕТО

• На 16 юли 2008 ще се състои даване на име на литературния салон и първото издание на “В диалог с Петя”. В поетичен диалог с Петя Караколева ще влязат Роса Соколова и Елица Мавродинова, лауреат на националната награда “Петя Дубарова” и на тазгодишната “Дамян Дамянов”.

• На 18 юли 2008 ще се състои премиерата на дебютната стихосбирка на Елица Мавродинова – “Спектърът на бялото”, а за 95-годишнината на читалището литературният салон ще излезе със специална програма.

Целта е не само да се осигури постоянен дом  на националната литературна награда “Петя Караколева”. Чрез “Диалог с Петя” кърджалийските творци ще получат своята неформална изява; отново ще гостуват най-добрите творци на България, ще споделяме, ще спорим, ще търсим, ще намираме, ще откриваме – и другите, и себе си.



◊ КЪМ ПРЕДИСТОРИЯТА НА САЛОНА

Литературен салон към НЧ “Обединение” има от десетилетия. Особено активно работеше през 1995-6 година, когато в него вложи своите усилия сестрата на Петя – Тамара Караколева. Тогава за по-малко от 2 години направихме точно 32 събития. Наблягам – събития, а не мероприятия, защото това наистина бяха празници на литературата, и то не само на регионално, но и на национално ниво. Тук, в Кърджали, се правеха много от националните премиери, представяха се цели издателства.

Идеята този позамрял литературен салон да възобнови дейността си, и то носейки името на Петя Караколева, титуляр на Национална литературна награда, се превръща в реалност, тъй като сестрата на Петя отново включи своите усилия в организацията му.

Автор:
Камелия Чолакова, Секретар на НЧ “Обединение” – Кърджали
Публикация:
01.07.2008 г. 23:50
Посетено:
2088
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/6186-kardzhali-shte-ima-literaturen-salon-petya-karakoleva