Проекти

3 000 деца от столицата и страната се състезаваха да четат с разбиране онлайн

Състезанието беше част от кампанията “София чете” на образователната платформа “Книговище”

3 000 деца от столицата и страната се състезаваха да четат с разбиране онлайн

 

◊ ОНЛАЙН СЪСТЕЗАНИЕ ПО ЧЕТЕНЕ С РАЗБИРАНЕ

От 1 до 30 април децата в столицата и страната имаха шанс да докажат как с много четене могат да станат шампиони в една онлайн игра. Състезанието по четене се проведе в образователната платформа “Книговище”, която от 2019 г. награждава децата с точки, скъпоценни камъни и нива за верните отговори на въпроси по прочетени детски произведения. Така ги насърчава да четат с разбиране. 

Онлайн надпреварата започна с подкрепата на Програма “Култура” на Столична община в рамките на кампанията „София чете“, но бързо се разпростря извън границите на столицата. Включиха се близо 3 000 деца и над 300 класа от почти цялата страна. Най-активни бяха децата от 1. до 4. клас.

През април децата решиха над 80 000 въпросника – 4 пъти повече от обичайното за месеца. А това означава 4 пъти повече прочетени приказки, енциклопедии, романи и детски новини! Освен това създадоха нови игри с въпроси по 93 произведения.Така заедно отбелязахме с много четене месеца на книгата. През април чествахме Международния ден на детската книга и Световния ден на книгата и авторското право.

Победителите - деца и класове до 7. клас – ще получат грамоти, книги и безплатни годишни абонаменти за “Книговище”. Церемонията по награждаването ще се проведе на 14 май от 12:00 часа на Лятната естрада в Борисовата градина. Специален гост ще бъде детската писателка Катя Антонова, която ще отправи специално послание до всички наградени участници.

Книгите награди се осигуряват от издателство “Дъбови листа”, Ozone.bg, от самата Катя Антонова, както и с подкрепата на Столична община. По време на събитието ще отбележим и третия рожден ден на “Книговище”, както и първия рожден ден на детската медия “Вижте”, която е част от “Книговище”.

Пълен списък с наградените класове и индивидуални участници ще намерите в блога на “Книговище”.

 

* * *

Повече за „Книговище“

„Книговище“ е образователна онлайн игра за развиване на четивната и гражданска грамотност за деца от 5 г. до 14 г. Тя съдържа близо 3000 въпросника по детска литература, както и по детските новини на първата по рода си българска детска медия  –“Вижте”. С решаването им децата трупат точки и изкачват нива като в компютърна игра. Колкото повече и по-задълбочено четат, толкова по-бързо напредват в играта. Платформата е одобрена от МОН и е ползвана в над 1000 училища в България. Създадена е през 2019 г. на базата на модели, използвани успешно в образователните системи на Испания, Германия, Австрия и Швейцария (www.leoteca.es и www.antolin.de).с

През 2019 г. „Книговище“ става домакин на първото Национално състезание по четене под егидата на МОН. Същата година печели второ място в конкурса ПРОМЯНАТА за социално предприемачество в полза на децата в България и награда ПроКултура за принос в достъпа на млади хора до култура. През 2020 става финалист в международния конкурс за социално предприемачество AIRCompetition. Играта е отличена и от TimeHeroes за оригинален подход към доброволчеството, както и от Silicon Valley Community Foundation.

Вижте видеопредставяне на играта тук.

 

 

Автор:
Книговище
Публикация:
10.05.2022 г. 16:53
Посетено:
1053
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/34655-3-000-detsa-ot-stolitsata-i-stranata-se-sastezavaha-da-chetat-s-razbirane-onlayn