Проекти

Деца от 10 области в страната се състезават да четат с разбиране

Състезанието продължава от 1 до 30 април в образователната платформа "Книговище"

Деца от 10 области в страната се състезават да четат с разбиране

 

◊ ОНЛАЙН СЪСТЕЗАНИЕ ПО ЧЕТЕНЕ С РАЗБИРАНЕ

С началото на пролетната ваканция на 1 април в образователната платформа „Книговище“ започна онлайн състезание по четене с разбиране за деца от 1. до 7. клас. В него могат да участват и отделни деца, и цели класове. Състезанието продължава от 1 до 30 април и е безплатно за всички.

Състезанието започна по инициатива на Столична община и „Книговище“ в рамките на кампанията „София чете“, но бързо се разрасна и обхвана 10 области в страната. Това са областите София-град, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Силистра, Стара Загора, Търговище, Хасково и Ямбол. Те заявиха участие през местните регионални управления на образованието (РУО).

Месецът на състезанието никак не е случаен. През април честваме два международни празника, свързани с четенето – Международния ден на детската книга на 2 април и Световния ден на книгата и авторското право на 23 април.

Макар да са във ваканция, децата са активни в „Книговище“ от съвсем рано сутрин и до късно вечер, за да отговарят на въпроси по детска литература и по новините за деца на първата българска детска медия – „Вижте“. Само в първите 2 дни на състезанието са решили над 4000 въпросника – 4 пъти повече от обичайното.

Надпреварата в „Книговище“ е в любим на децата формат – онлайн игра, в която печелят точки, жълтици и виртуални награди и постепенно покоряват 14 читателски нива. Колкото повече детска литература и новини прочетат децата през април и колкото повече верни отговори имат на въпросите по тях в „Книговище“, толкова по-голям е шансът им да спечелят в състезанието.

„Книговище“ съдържа над 3 000 въпросника игри по детски приказки, енциклопедии, романи, читанки, както и по новините за деца на „Вижте“. През 2019/2020 г. именно в „Книговище“ се проведе и първото Национално състезание по четене под егидата на МОН.

Няма нужда от предварителна регистрация за състезанието. Децата от 10-те области участват автоматично, ако имат профили в играта. При включването на нови области в състезанието със закъснение, резултатите на децата и класовете ще се отчитат със задна дата, от 1 април.

Децата могат да играят в удобно за тях време в клас или вкъщи, на компютър, таблет или мобилен телефон в приложението на „Книговище“ за Android. В края на състезанието ще бъдат отличени най-добрите деца и класове. Резултатите ще се формират както от броя спечелени точки, така и от процента верни отговори на въпросите. Децата и класовете ще печелят преднина и със създаването на въпросници за онлайн платформата. Победителите ще получат безплатен едногодишен абонамент за „Книговище“ за учебната 2022/2023 г.  и грамоти.

Повече детайли за правилата на състезанието ще намерите в блога на „Книговище“.

За повече информация: Полина Славчева, 0882 532 565, press@knigovishte.bg

* * *

Повече за Книговище

„Книговище“ е онлайн игра за развиване на четивната и гражданска грамотност за деца от 5 г. до 14 г. Тя съдържа близо 3000 въпросника по детска литература, както и по детските новини на първата по рода си българска детска медия – “Вижте”. С решаването им децата трупат точки и изкачват нива като в компютърна игра. Колкото повече и по-задълбочено четат, толкова по-бързо напредват в играта. Платформата е одобрена от МОН и е ползвана в над 1000 училища в България. Създадена е през 2019 г. на базата на модели, използвани успешно в образователните системи на Испания, Германия, Австрия и Швейцария (www.leoteca.es и www.antolin.de.с)

През 2019 г. „Книговище“ става домакин на първото Национално състезание по четене под егидата на МОН. Същата година печели второ място в конкурса ПРОМЯНАТА за социално предприемачество в полза на децата в България и награда ПроКултура за принос в достъпа на млади хора до култура. През 2020 става финалист в международния конкурс за социално предприемачество AIRCompetition. Играта е отличена и от TimeHeroes за оригинален подход към доброволчеството, както и от Silicon Valley Community Foundation.

Вижте видеопредставяне на играта тук.

 

Автор:
Книговище
Публикация:
21.04.2022 г. 15:53
Посетено:
985
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/34455-detsa-ot-10-oblasti-v-stranata-se-sastezavat-da-chetat-s-razbirane