Проекти

„Наследство Българско“ на 20 юни в Столична библиотека под патронажа на президента Румен Радев

Пет години „Български исторически четения“

„Наследство Българско“ на 20 юни в Столична библиотека под патронажа на президента Румен Радев

 

◊ „БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ЧЕТЕНИЯ“ 2020

На 20 юни в София ще се проведат „Български исторически четения“ 2020 под наслов „Наследство Българско“. Организатори са АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева. Партньор е Столична библиотека. Поредното пето издание е под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Четенията започват в 10 часа в зала „Виктория“ на Библиотеката. Предния ден – 19 юни от 18:30 ч. ще има прожекция на филма „Траяна“. Това ще бъде среща с певицата Надя Тончева и режисьора Таня Доганова-Христова. Събитието е част от програмата на четенията. Входът е свободен, а местата са ограничени.

„Наследство Българско“ – как помним, съхраняваме и опазваме българското културно-историческо наследство – истории от миналото и настоящето на дадена личност, място, традиции, събитие, изкуство: слово, музика, танц в исторически контекст. За онази ценност, която да споделим, разкажем и превърнем в памет за тези след нас. Едно духовно и културно богатство, което да вдъхновява. 

„Български исторически четения“ са създадени от АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева. През годините 2016-2020 се провеждат в София с домакинството на Национален етнографски музей, Национален природонаучен музей, КТ "Подкрепа", Столична библиотека; а от 2018 г. и в Морско казино – Варна. В четенията по зададена тема участват широка група изследователи – историци, богослови, етнолози, фолклористи, философи, културолози, изкуствоведи, музиковеди, архивисти, краеведи, архитекти, урбанисти, инженери, писатели, журналисти и други. Те явяват знание, като представят резултати от свои проучвания с научни доказателства за историята и настоящето на българите, отпечатани и издадени от АНДАРИ в сборник „БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ЧЕТЕНИЯ“: „Богатството на Българското християнство“ 2016, „Писания и предания в Българската история“ 2017, „Образ Български“ 2018, „Зов Български“ 2019, „Наследство Българско“ 2020. 

*
Изтеглете програмата на четенията тук. 
Видео „Наследство Българско“ 2020

 

◊ ПРОГРАМА

19 юни

Зала „Виктория“, Столична библиотека, пл. "Славейков" 4

18:30 ч. – Прожекция на документалния филм „ТРАЯНА“. Среща с певицата Надя Тончева и  режисьора Таня Доганова-Христова. 

„Откакто свят светува старите народни песни и свирни не потъват в забрава. Те вдъхновяват нови и нови творци да пресъздават за кой ли път в творбите си духа на народната музика. Преди стотина години това е правил Добри Христов, след него така са постъпвали Петко Стайнов, после Филип Кутев… Сега това прави и певческата група Траяна.“ – из учебника по музика на изд. „Булвест 2000“.

Филмът „Траяна“ отразява пресътворяването на българската народна звучност със средствата на модерното изпълнение на българската акапелна формация „Траяна“, създадена в Стара Загора през 1985 г. от дългогодишния концертмайстор на Операта в града Кирил Тодоров. Творчеството на „Траяна“ е съчетание на поп, фолклор и джаз в многогласна хармония без инструментален съпровод. Имат активна концертна дейност по цял свят и остават в историята на българската култура като единствената професионална акапелна формация от този вид. Филмът „Траяна“ е създаден през 1987 г., с продължителност 23 минути. Сценарист и режисьор – Таня Доганова-Христова. Оператор е Иван Варимезов. 

 

20 юни

Зала „Виктория“, Столична библиотека, пл. "Славейков" 4

„Наследство Българско“ – Български исторически четения 2020

Водещи: Здравко Петров и Чавдар Колев

. 10:00    Откриване

. 10:15    Накъде си се запътило, 21-о столетие?
Биляна Папазова Амманн

. 10:30    Архитект софийски: 150 години от рождението на Никола Лазаров
Здравко Петров

. 10:45    Архитектура на образованието
арх. Белин Моллов

. 11:00    Пазителите на Софийския университет, създадени от Кирил Шиваров
АНДАРИ – Анатолий Радев, Дария Василева

. 11:15    Паметникът на Втори ломски конен полк – поклон пред героизма и спасение от забравата
Любомир Йорданов

. 11:30    Архитектурата след Втората световна война – счупеното огледало на обществото
Станислав Георгиев

. 11:45    Ерата от Рождество Христово – ера на „Адам омоусиос“
инж. Таньо Танев

. 12:00    Календарна обредност и родови отношения (примери от българската общност в Бесарабия)
д-р Елена Водинчар

. 12:15    Структура, ценности и приемственост в българското християнско семейство
Таня Груева

. 12:30    Догановият род от Копривщица – ктитори на Рилския манастир. Да помним и тачим родовата си памет
Таня Доганова-Христова

. 12:45    По следите на изчезналото литературно наследство на Н. Райнов
Петър Петров

. 13:00    Случаят „Рьорих“ и Людмила Живкова
Мартин Атанасов

. 13:15    Явлението „Траяна“ – българският принос в световната музика
Надя Тончева

. 13:30    Повече премълчано, отколкото казано. „Неосъщественият музей“ – документален разказ за съдбата на поколение български художници
Калин Николов

. 13:45    Завещанието на Раковски: „Нашата свобода от нас зависи“
проф. Стоян Райчевски

. 14:00    Героичният подвиг и саможертвата на ямболци за свободата на България
д-р Тодор Димов

. 14:15    Професор Марин Дринов и неговото просветно, научно и културно наследство в духовния живот на нова България
доц. д-р Стоян Танев

. 14:30    Ленин-Ленчо Димитров – първият български китаист философ
доц. д-р Стоян Танев, доц. д-р Мариана М. Тиен

. 14:45    Възникване и мисия на класическото образование в България
Красимир Иванов

15:00-15:15   Почивка

. 15:15    Златният век на българската култура и съдбата на библиотеката на цар Симеон
Емил Николов

. 15:30    Името на България в печатни издания до 1550 г.
проф. дпн Йордан Табов

. 15:45    Митарствата на един български поклонник в градините на Богородица
Недялко Илиев

. 16:00    За изследователския подход към монашеската култура в средновековна България
д-р Георги Канев

. 16:15    Предтечи на старите дюлгери. Градежи и майстори от 18-ти и началото на 19-ти век
Ивелин Любенов

. 16:30    Премълчаните български светци и тяхното послание
Марияна Шабаркова 

. 16:45    Стъкленото наследство
д-р Велислав Алтънов

* * *

„В сегашно време БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ЧЕТЕНИЯ обогатяват и опазват българската памет. По този начин животът на изследователя се влива в общия целокупен български живот. Това не е само дело, което остава на книга, а е наследство, чрез което да се вдъхновяват идните български поколения за нови подвизи на полза роду!“ – Веселин Пенчев Василев, благодетел

„Преди пет години приехме предизвикателството да създадем възможност за общение и изява на граждани, изследователи и институции, които да представят свои открития по зададена тема от българската история и култура. Четенията се утвърдиха като място за среща на творци и изследователи от различни жанрове и институции. Всички заедно си подадохме ръка и това събитие се превърна в значимо за българското общество в сферата на историята, културата и образованието. БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ЧЕТЕНИЯ дават възможност за реализиране по нов начин взаимната връзка между институцията, изследователите и гражданите – една нова среда за създаване на култура, наука и образование, и заедно с това те популяризират културно-историческото ни наследство. По този начин ние и участниците даваме своя скромен принос към утвърждаване на непреходните български духовни и материални ценности.“ – АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева, създатели и организатори

АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева са създатели и организатори на „БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ЧЕТЕНИЯ“. Съставители и издатели на едноименния сборник. АНДАРИ са изследователи на образа. Анатолий Радев е инженер „Радиокомуникации и видеотехнологии“, специалист реклама и визуална комуникация. Дария Василева е магистър „Фотографско изкуство“. АНДАРИ са образоведи, куратори на образно изкуство и културни оператори. Създатели на Център за образна култура „ArtExtreme“, едноименна изложба и школа „ArtExtreme Concept“. Сътворяват, развиват и утвърждават услуги и продукти със запазена марка „ArtExtreme“. Основатели на секция за фотожурналисти, видеооператори и журналисти на свободна практика към СЖБ „Подкрепа“ и Международната федерация на журналистите в Брюксел. Членове на МАБИК (Международна Академия по Българознание, Иновации и Култура), Сдружение „Обединени Бизнес Клубове“, съучредители на Сдружение „Таляна“, носители на грамота „Приятел на Държавен архив-Варна“ за 2017 г. Утвърждават своята обществена значимост с многожанровите си изложби: „ArtExtreme СТРАЖА“ под патронажа на президента Румен Радев; „ArtExtreme 15“ под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова и документалната изложба „ЗА СЕБЕ СИ Кирилъ Шиваровъ“ под патронажа на Министерство на културата.

 

Автор:
Дария Василева, АНДАРИ
Публикация:
15.06.2020 г. 12:00
Посетено:
976
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/31327-nasledstvo-balgarsko-na-20-yuni-v-stolichna-biblioteka-pod-patronazha-na-prezidenta-rumen-radev