Срещи

Прожекция на документалния филм „Траяна“

Столична библиотека, 19 юни, 18:30 часа

Прожекция на документалния филм „Траяна“

 

◊ ПОКАНА

На 19 юни от 18:30 ч. в зала „Виктория“ на Столична библиотека ще се състои прожекция на документалния филм „Траяна“ (1987 г.), среща с певицата Надя Тончева и режисьора Таня Доганова-Христова

Прожекцията е част от програмата на „Български исторически четения“ 2020 – Наследство Българско, които ще се проведат на 20 юни от 10 ч. с партньорството на Столична библиотека.

Организатори са АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева.

Вход свободен. Местата са ограничени.

Филмът „Траяна“ отразява пресътворяването на българската народна звучност със средствата на модерното изпълнение на акапелната формация „Траяна“, създадена в Стара Загора през 1985 г. от дългогодишния концертмайстор на Операта в града Кирил Тодоров. Творчеството на „Траяна“ е съчетание на поп, фолклор и джаз в многогласна хармония без инструментален съпровод. Имат активна концертна дейност по цял свят и остават в историята на българската култура като единствената професионална акапелна формация от този вид. Филмът „Траяна“ е създаден през 1987 г., с продължителност 23 минути. Сценарист и режисьор – Таня Доганова-Христова. Оператор – Иван Варимезов.

„Откакто свят светува старите народни песни и свирни не потъват в забрава. Те вдъхновяват нови и нови творци да пресъздават за кой ли път в творбите си духа на народната музика. Преди стотина години това е правил Добри Христов, след него така са постъпвали Петко Стайнов, после Филип Кутев… Сега това прави и певческата група Траяна.“ – из учебника по музика на изд. „Булвест 2000“.

Надя Тончева е вокален изпълнител, пианист, аранжор и педагог. Кариерата ѝ започва като вокалист в първата у нас акапелна джаз-формация „Траяна“. Прави някои от аранжиментите на групата. Гастролирала като певица и пианист в много държави по света, участвала е с местни изпълнители и мегазвездата Принс на музикалните тържества в кралския двор в Мароко; със самостоятелен концерт в Париж, по повод откриване на българската експозиция в Лувъра (2015); концерт в Синсинати, САЩ, по покана на българската общност (2019). В последните години присъства активно на българската концертна и клубна джаз-сцена. Надя Тончева е артистичен директор на „Джаз фест Казанлък“ и „Национална младежка джаз сцена“ – Стара Загора. Удостоена с държавно отличие „Златен век – звезда“ за изключителен принос към българската култура (2016).

Таня Доганова-Христова е носител на множество награди, диригент, кинорежисьор-документалист. Тя е създател и дългогодишен художествен ръководител на камерен ансамбъл „Йоан Кукузел“ – съставът, утвърдил името и славата на първия български композитор със своята забележителна концертна дейност по света. Тя е създател, диригент и консултант на Университетски състав за старинна музика към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

 

Автор:
Дария Василева, АНДАРИ
Публикация:
15.06.2020 г. 10:31
Посетено:
885
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/31326-prozhektsiya-na-dokumentalniya-film-trayana