Проекти

"Българският роман в годините на прехода" - лекция на проф. Александър Кьосев

6 ноември, 19:00 часа, Зала "Пеша Николова", Център за култура и дебат "Червената къща"

 "Българският роман в годините на прехода" - лекция на проф. Александър Кьосев


◊ ЛЕКЦИИ ПО СЪВРЕМЕННА ЛИТЕРАТУРА

Есенният семестър на Отворения университет на Центъра за култура и дебат "Червената къща" с фокус съвременна литература продължава:

6 ноември | понеделник | 19:00

Българският роман в годините на прехода
Лекция на проф. Александър Кьосев

На български | Вход свободен

Зала "Пеша Николова", Център за култура и дебат "Червената къща" | ул. "Любен Каравелов" 15

Проф. Александър Кьосев ще говори за българския роман в годините на прехода и промените в последните 15-20 години, които накратко могат да бъдат описани като "глобализиране на българската литература". Една от темите на лекцията е самото проблемно понятие "българска литература", поради напрежението между литературната продукция в страната, емигрантската литература, писана на български, и литературата от автори от български произход, писана на чужд език. Ще бъде разгледан пазарният натиск за писане в глобални, бестселърни жанрове, както и влиянието на трилъра, фентъзи жанра, ноара, новия тип исторически ерудитски роман и пр. Как и доколко тези жанрове могат да бъдат призми за осмисляне на социалните и културните процеси в България и Източна Европа? Разработва ли българският роман самостоятелни призми – нестандартни жанрови, сюжетни и стилови модели, с които се опитва да извлече смисъл от онова, което се случва в епохата на българския преход? Kакво е отношението на новите романи към културната памет на българския език и българската литература и двете стратегии за писане – писането за превод и писането за непреводимост?


Проф. Александър Кьосев е преподавател по история на модерната култура и директор на Културния център на Софийския университет (СУ), както и ръководител на магистърска програма "Изкуства и съвременност" в СУ. Автор е на книгите "Пролетен вятър" на Никола Фурнаджиев в художествения контекст на своето време" (1989), "Лелята от Гьотинген" (2005), "Индигото на Гьоте", 2009, "Караниците около четенето" (2013), редактор и съставител е на над 10 книги, автор е на повече от 80 студии и статии в областта на читателските изследвания, културната теория и история на пространството, българските и балканските идентичности, културната история на прехода, българската литература и литературната история, публикувани в български и чуждестранни периодични академични издания.
 
Автор:
Фондация "Елизабет Костова"
Публикация:
06.11.2017 г. 14:23
Посетено:
1460
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/26598-balgarskiyat-roman-v-godinite-na-prehoda-lektsiya-na-prof-aleksandar-kyosev