Проекти

Готов е първият онлайн архив с гифове на български артисти!

.gif-АРХИВ - Събирателна инициатива за съпоставка, интерпретация и акцентиране върху .gif-арта в България

Готов е първият онлайн архив с гифове на български артисти!


◊ СЪБИТИЕТО

Готов е първият онлайн архив с гифове на български артисти!
 
През 2013 eXAF.org стартира проекта .gif-АРХИВ - събирателна инициатива за съпоставка, интерпретация и акцентиране върху .gif-арта в България.

Сега Ви представяме готов първия онлайн албум с гиф-арт на български артисти. В него са представени избрани работи на авторите, включени след отворена покана в проекта: Антонио Кесерджиев, Вълко Чобанов, Ed Mattinian, Максимилиан Праматаров, Михаела Лакова и Силвия Коева.

Можете да разгледате албума тук: http://exaf.org/proekti/gif-arhiv
 
Предстои разширяване на архива с нови предложения от още артисти, които да допълнят и актуализират албума. За повече информация:  http://exaf.org
 
 
◊ ЗА ПРОЕКТА
 
.gif-АРХИВ беше създаден да провокира интерес към особеностите на гиф-базираното изкуство, да изследва запознатостта на артистите и публиката у нас с тази изразна форма на нет-арт, да представи един нетипичен за местната арт среда проект, като едновременно рефлектира една актаулно разработвана в световен мащаб тенденция.
 
Анимираните gif-изображения (гифове) - популярни у нас по-скоро в комерсиалната си употреба като рекламна форма - са интересен сегмент, обособен в зоната нет арта. Специфичните им изразни характеристики обуславят основата на художествената им стойност; оттам нататък, само авторовите решения насочват изграждането на качествата на творбата през избора на тематика, функция и начина на реализирането им. Въпреки  вниманието, което гиф-арта получава в международен аспект, в България отсъствието на инициативи, представящи пред публика или изследващи тази форма на изразност, е забележимо.
 
Преди да създадем онлайн архива, ние подходихме към директното презентиране на гиф-арт пред публика у нас. Селекция на избрани творби от шестимата автори беше представени в изложбен формат в културни пространства в София и Пловдив.
 
 
Автор:
eXAF
Публикация:
04.03.2014 г. 23:00
Етикети:
нет артархивeXAF
гиф арт
.gif арт
български артисти
gif-АРХИВ
Посетено:
1537
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/18695-gotov-e-parviyat-onlayn-arhiv-s-gifove-na-balgarski-artisti