Научни форуми

Лекция "Езикът на Библията – преводи на свещеното писание"

Четвъртата от цикъла лекции "Книгата на книгите"

Лекция "Езикът на Библията – преводи на свещеното писание"


◊ ПОКАНА

Фондация "Покров Богородичен"
и
Ателие–книжарница "Къща за птици"
Ви канят на

Четвъртата лекция от цикъла лекции "Книгата на книгите"
на тема “Езикът на Библията – преводи на свещеното писание“

23 октомври (сряда), 18:30 ч.,
ателие-книжарница „Къща за птици" (София, ул. "Проф. Асен Златаров" 22)

Вход: свободен„Ако не изговаряте с езика си разбрани думи, как ще се разбере това, което говорите? Защото ще говорите на вятър", казва свети Константин Кирил Философ на защитници на триезичната ерес във Венеция. Мнозина християнски писатели са говорили за благословените усилия на библейските преводачи. Неслучайно св. Климент Охридски казва в своето похвално слово именно за св. Константин Кирил Философ: „Облажавам твоя многогласен език, чрез който зарята на троичния безначален Бог, като изгря за моя народ, разпръсна греховния мрак."

Темата за преводите на Библията ще бъде във фокуса на вниманието на четвъртата среща от поредицата лекции „Книгата на книгите". Лекторът доц. д-р Ивайло Найденов ще засегне въпроси, свързани както с едни от най-древните библейски преводи, така и с най-съвременния проект на Обединените библейски дружества за нов превод на Библията на български език, изготвен от преподаватели в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски" и специалисти по български език от Българската академия на науките.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ЛЕКТОРА

Доц. д-р Ивайло Найденов е преподавател по старозаветна библеистика и библейски еврейски език в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Член е на Съюза на учените в България, на Обединението на библеистите „Библейски колегиум”, на Комисията за най-новия превод на Библията на български език и на Института „Библия – култура – диалог”.

Научно-изследователската му дейност е в областта на Свещеното Писание на Стария Завет. Автор е на монографиите „Библейският Йона” от поредицата „Библейска библиотека”3 (ББ 3) и „Лозата и виното в Стария Завет (културно-историческо и екзегетическо изследване)”, както и на множество публикации. Съставител е на сборниците „Библията и морето” (ББ 5) и „Из историята на старозаветния библейски канон” (ББ 6).Автор: Ателие–книжарница „Къща за птици“
18.10.2013 г. 14:55
Посетено: 1261
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/17858-lektsiya-ezikat-na-bibliyata-prevodi-na-sveshtenoto-pisanie