Научни форуми

Дискусионен мамут 01 [Абсолютно и относително]

По повод на "Ведрото на Нютон срещу дървото на Декарт" от Васил Видински

Дискусионен мамут 01 [Абсолютно и относително]


◊ СЪБИТИЕТО

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски”
организира

Дискусионен мамут 01
[Абсолютно и относително]


15 март 2013 г., 18:00 часа
Нова конферентна зала на СУ

Дискусионният мамут е форум, на който големи и необятни научни теми ще се предлагат за обсъждане по повод на конкретни книги или събития. Темата на първата среща от тази серия е “Абсолютно и относително”, а книгата, дала повод за подобен разговор е
Ведрото на Нютон срещу дървото на Декарт” от Васил Видински.

Поканените дискутанти са Миглена Николчина (която ще води дискусията), Димитър Денков, Ани Илков, Лилия Гурова, Георги Господинов, Васил Видински.

Събитията и книгите ще са само отправна точка. От тях  ще бъдат подбирани и извличани достатъчно широки теми, така че да са споделими и предизвикателни по отношение на различни хора, дискурси и общности. С обхвата си “Дискусионният мамут” цели да събере хуманитарните и точни науки, да направи възможен (или по-скоро да поднови) техния диалог.


ЗА КНИГАТА И АВТОРА

Книгата "Ведрото на Нютон срещу дървото на Декарт" проследява зараждането на един от най-важните и продължителни исторически конфликти във философията на природата: борбата между релативисти и абсолютисти по отношение на пространството, времето и движението. Катализатор на този конфликт е Рене Декарт - първият, опитващ се да създаде последователна релационистична система във физиката (Principia Philosophise, 1644), която обаче започва да ерозира още с възраженията на Нютон (Philosophiae Naturalis Principia Mathematics, 1687). Изследването разкрива и разгръща фундаменталните светогледни позиции на двамата учени през персонална, понятийна и контекстуална рамка. Ако използваме клишета, то в крайна сметка бащата на модерната философия (Декарт) и бащата на модерната физика (Нютон) се разминават - точно както се разминават непрестанно идеите и понятията.

Васил Видински е преподавател в катедра История на философията, Софийски университет „Св. Климент Охридски". През 2007 защитава докторска дисертация: „Взаимодействие между философия и физика при Рене Декарт и Исак Нютон (проблемът за относителността)".

Автор:
Културен център СУ
Публикация:
11.03.2013 г. 13:31
Етикети:
Васил ВидинскиКултурен център на СУ
Дискусионен мамут
Ведрото на Нютон срещу дървото на Декарт
Посетено:
1102
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/16526-diskusionen-mamut-01-absolyutno-i-otnositelno