Издания / премиери

Излезе седмият брой на списание "Южно утро"

Списанието се издава с финансовата подкрепа на общините и училищата от Източните Родопи

Излезе седмият брой на списание "Южно утро"

„Южно утро“ – списанието за общество, култура и литература, което Гражданско сдружение „Родопско утро“ издава от 2018 г. Творческият екип извървя дълъг път, съпътстван от не една или две трудности, но оцеля и е готов да представи седмия му брой, който може да бъде определен като най-добрия до момента. Заслуга за това имат както редакторът акад. Благовеста Касабова, мениджърът Стойка Мариновска и десетимата учители от региона на Източните Родопи, така и спомоществователите, без чиято финансова подкрепа той нямаше да излезе – община Хасково, ПЕГ „Д-р Иван Богоров“ – Димитровград, община Ивайловград, СУ „П. Р. Славейков“ – Кърджали, СУ „Йордан Йовков“ – Кърджали, СУ „Отец Паисий“ – Кърджали, СУ „Владимир Димитров – Майстора“ – Кърджали и ЕООД „КАЛИНА“ – Хасково.

Седмицата е символ на решителността. Вероятно поради тази причина творческият екип, зает със събирането и обработката на материалите, взе решение да подходи по различен начин при съставянето на новия брой на списанието, който може да се приеме като място, на което си дават среща традиционализмът и модерността. Както и досега, първият раздел е „Общество“. Той се състои от три интервюта, в които своето мнение по редица въпроси от сферата на културата и образованието, зададени от Антон Атанасов, Тодорка Николова и Уляна Милушева – Пашова, представят кметът на община Хасково Станислав Дечев, директорът на ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ Деян Янев и директорът на СУ „П. Р. Славейков“ Милко Багдасаров. Важно е да се обърне внимание на подкрепата им за списанието, което описват като „литературен лъч, който озарява със светлина местните творци“ и издание, което „заслужава само адмирации“, и за идеята родопският рицар на поетичното слово Ивайло Балабанов да бъде включен в учебните програми по български език и литература. Следващите два раздела – „Поезия“ и „Проза“, са пространство, в което се представя творчеството на трима млади автори – прелиствайки страниците на „Южно утро“, читателите ще бъдат отведени в други светове от поетесите Диляна Христова („Стълба от звезди“, „Съдба“ и „Синьо“) и Анелия Черкезова („Сътворение“ и „Малинов сироп“) и историка Антон Атанасов („А сега накъде?“). След кратко отсъствие се завръща и „Критически дневник“, в който акад. Благовеста Касабова определя мемоарите на Стойка Мариновска „Спомените оживяват“ като „релефна картина на две епохи, които всеки българин трябва не само да познава, но и да има памет за тях“.

Вече седем години основен акцент в работата на творческия екип е издирването на прохождащите литературни таланти от Източните Родопи. В раздел „Студентско перо“ своите творчески търсения представят четирима студенти – Йоана Аврамова („Носталгия“), Добромир Зафиров („Южно розе“) и Ивайло Николов („Лятото беше към края си“ и „Бездна“) от СУ „Св. Климент Охридски“ и Баръш Хасан („Безкрай“ и „Път“) от ПУ „Паисий Хилендарски, които са родом от региона. Най-голямата новост е начинът, по който се изявяват най-малките – децата и юношите от осемте елитни училища от Хасково (ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ и ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“), Димитровград (ПЕГ „Д-р Иван Богоров“), Ивайловград (СУ „Христо Ботев“) и Кърджали (СУ „П. Р. Славейков“, СУ „Йордан Йовков“, СУ „Отец Паисий“ и СУ „Владимир Димитров – Майстора“). Всяко от тях разполага с визитна картичка, на която могат да се видят както сградата и годината на основаване, така и директорът и отговорният литератор, които ръководят творческия си отбор от малки и големи ученици, автори на стихотворения, разкази, есета и рисунки на теми, които ги вълнуват. Предвидено е най-добрите да бъдат отличени в рамките на Четвъртия литературен конкурс за творчество на деца и юноши от Източните Родопи, чиито резултати ще бъдат отчетени през есента.

Списание „Южно утро“ е сред инициаторите на дарителската кампания за тържествено отбелязване на 80-годишнината на поета Ивайло Балабанов през 2025 г. По този повод е и специално създадената рубрика със спомени за него от приятелите и колегите му Стойка Мариновска („Когато прохождаше поетът  Ивайло Балабанов“), Тонка Хаджинакова („Ивайло Балабанов – поетичният рицар на Родопа“), Стефан Милев („Спомени за Поета и Приятеля“) и Виолета Бончева („Спомен за поета“). В седмия брой не са забравени и онези имена, оставили трайна следа в българската литература – в раздел „Памет“ Тодорка Николова припомня пътя на Иван Маринов (1930-2017) и Георги Райчевски (1939-2017). Отново е отделено място и за „Гости“. С няколко свои стихотворения са представени Димитър Милов („Сонет за виното и любовта“, „Сълза за ангела“, „Момичето в бяло“, „Волност“ и „Миг“) и Керка Хубенова („Когато аз мълча…“, „В нощта на Шиваратри“ и „Криле над Тадж Махал“).

 

Автор:
Антон Атанасов
Публикация:
01.07.2024 г. 08:22
Посетено:
68
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/39474-izleze-sedmiyat-broy-na-spisanie-yuzhno-utro