Издания / премиери

Излезе шестият брой на списание „Южно утро“

Списанието се издава от Гражданско сдружение „Родопско утро“ с финансовата подкрепа на общините и училищата от Източните Родопи.

Излезе шестият брой на списание „Южно утро“

От печат излезе шестият брой на списанието за общество, култура и литература „Южно утро“. То е издание на Гражданско сдружение „Родопско утро“ и се реализира с финансовата подкрепа на община Хасково, община Ивайловград, ПЕГ „Д-р Иван Богоров“ – Димитровград, СУ „П. Р. Славейков“ – Кърджали, СУ „Йордан Йовков“ – Кърджали, СУ „Отец Паисий“ – Кърджали, СУ „Владимир Димитров-Майстора“ – Кърджали и ЕООД „КАЛИНА“ – Хасково.

За участие в разнообразните рубрики на списанието са заявили своето желание десетки млади и утвърдени поети и писатели от областта на Източните Родопи. В крайна сметка творческият екип, който е в състав: Благовеста Касабова (редактор), Стойка Мариновска (мениджър), Петко Каневски, Демир Демирев, Антон Атанасов, Лияна Фероли и Невин Садъкова, е отсял най-добрите и техните творби са станали част от шестия брой на списание „Южно утро“.

В раздел „Общество“ за 110-ата годишнина от трагичните събития в девет села на община Ивайловград и Илиева нива, 70-ата годишнина на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ – Хасково и 30-ата годишнина на ПЕГ „Д-р Иван Богоров“ – Димитровград ни разказват акад. Любомир Милетич (1863-1937) и Анна Щилянова.

В раздел „Поезия“ ще може да се насладите на стихотворенията на Кръстина Тодорова, Тодорка Николова, Нина Момчилова, Божидара Ангелова, Маргарита Павлова, Таня Кашева и Невин Садъкова, в раздел „Проза“ – на разказите на Йордан Петров, Тодорка Николова и Милка Стоянова, в раздел „Преводи“ – на руския поет Александър Блок (1880-1921), а в раздел „Интервю“ – на словата на Иван Енчев и Виолета Михова, изказани пред Лияна Фероли. За втора година има и рубрика „Творчество на учители“, в която са включени Галина Иванова, Петя Стоянова и Снежана Сиракова.

Важен акцент в работата на творческия екип е издирването и намирането на младите поети и писатели на нашия край. В рубриката „Студентско перо“ ще може да се прочетат творбите на трима студенти. Това са Паулина Любомирова, Самуил Карачомаков и Фуат Расим.

На обявата за участие са откликнали и десетки ученици. В раздел „Ученическо творчество“ са включени 21 души. Това са Ангел Ангелов и Елис Мюмюн от ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ – Хасково, Айлин Гюджен, Валерия Параскова и Елена Павлова от ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Хасково, Цветелина Димитрова от ПЕГ „Д-р Иван Богоров“ – Димитровград, Елиф Али, Десислава Маринова и Емилия Карамфилова от СУ „П. Р. Славейков“ – Кърджали, Георги Болярски, Еда Мюмюн, Валентина Митева, Йоана Христова и Мария Сиракова от СУ „Йордан Йовков“ – Кърджали, Габриела Янкова и Виктория Величкова от СУ „Отец Паисий“ – Кърджали, Ивайло Килфанов, Виолета Симакович, Наталия Савчева и София Остапенко от СУ „Владимир Димитров-Майстора“ – Кърджали и Десислава Бочукова от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Кърджали.

Отделено е място и за гости. С няколко свои произведения са представени Иван Есенски, Анжела Димчева, Пенчо Пенчев и Мира Дочева. Не са забравени и онези имена, оставили трайна следа в българската литература – почетени са Иван Николов (1937-1991) и Колю Мариновски (1938 – 2001).

Автор:
Антон Атанасов
Публикация:
22.08.2023 г. 18:12
Посетено:
330
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/37510-izleze-shestiyat-broy-na-spisanie-yuzhno-utro