Издания / премиери

Списание "Философски алтернативи", бр. 3/2023

Тема на броя: Икономика. Политическа философия. Етика

Списание "Философски алтернативи", бр. 3/2023

◊ СЪДЪРЖАНИЕ

Списание "Философски алтернативи", бр. 3/2023

https://doi.org/10.58945/MZYS3943

Настоящият брой се издава с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания“ при МОН

Тема на броя: Икономика. Политическа философия. Етика

Водещи: Ани Димитрова, Николай Михайлов

 

Съвременни философски аспекти на благосъстоянието

· Николай Неновски – Теория на парите без теория за ценността. Подходът на Петър Бернгардович Струве (1870–1944)
· Шъуи (Габриел) Джан – Философските основи на икономическата практика в Древен Китай
· Хишам Хашем – Парадигмата на съществуването на равновесие и парадоксът на лъжеца в математическата икономика
· Ани Димитрова – Икономическият морализъм на Бенджамин Франклин и духът на американския капитализъм

Морал и метафизика

· Димитър Станков – Метафизика на любовта
· Христо Христов – Ралф Кадуърт и неговата роля в историята на моралната философия през ранната модерна епоха

Философски дебюти

· Моника Панайотова – Може ли Европейският съюз да бъде „господар на промяната“ във връзката между климатичните промени и отбраната?
· Галин Дурев – От партокрация към медиакрация: медиите в сферата на политическото

 

В първия блок на списанието се обсъждат проблеми, които засягат съвременни философски аспекти на благосъстоянието, във втория се акцентира на  морала и метафизиката, а третият отдава заслужено внимание на философските дебюти.

В своята статия Николай Неновски  представя основните логически моменти, чрез които Петър Струве (1870–1944) обяснява функционирането на размяната и координирането на индивидуалните стопански дейности. Ценността и теорията на ценността са премахнати. В най-благоприятния вариант те са подчинени на теорията на цената и теорията на парите. Сметководството (счетоводството) и статистиката, както и правните норми, стават водещи механизми за съизмерване на индивидуалните човешки усилия. Петър Струве може да се разглежда като виден представител на “паричния анализ“ (ако се следва известната класификация на Йозеф Шумпетер в неговата “История на икономическия анализ“).

Статията на Шъуи (Габриел) Джан поставя фокус върху малките и дребни предприятия, характерен начин на производство в древен Китай, и крият много загадки. Каква е философската база на това дребно производство? Как се е появила и се поддържа тази философска база вече хилядолетия? Защо тя е довела Китай до голям просперитет през земеделската епоха, но не се е развила по-нататък? Статията извежда като предварително обяснение логическа линия, в която общохуманната философия развива хуманитарна основа и морален стандарт в икономическата практика заедно с легалистичния подход.

Хишам Хашем обръща сериозно внимание на парадигмата на съществуването на равновесие и парадокса на лъжеца в математическата икономика. Ранните приноси на общото равновесие по Валрас довеждат до логически проблеми, остатък от дебата за неговите математически основи. Проблемът за съществуването на равновесие в конкурентна икономика стои в основата на Валрасовия модел. Като проследява математическите трудности на общото равновесие, статията има за цел да определи логическите последици от парадигмата за съществуването на равновесие в теорията на Валрас. Въз основа на преглед на историята на идеите в ранната математическа икономика се прави разграничение между различните интерпретации на въпроса във връзка с аксиоматиката и моделите на конкурентните икономики.

В своята статия Ани Димитрова дава различен поглед към Бенджамин Франклин, като поставя акцент върху неговия икономически морализъм и духа на американския капитализъм. Защото възгледът му за демократичното гражданство е в основата на създаването на демократично общество, в което въпросите за гражданството, федерализма, конституционното управление, ролята на гражданското сдружение и религиозната свобода се обсъждат свободно. Именно той въвежда рационалността в действията и скептицизма в планирането и изпълнението не само в политиката, но и в живота, тъй като в основата на пирамидата от предписания стоят добродетелите като проява на висока интелигентност. Франклин е държавникът в основата на формирането на манталитета на младата американска нация и някои от неговите мисли дават началото на най-мощната икономика в света. За мнозина Франклин е в много отношения изключителен историографски случай, обхващащ глобалната поява на политическата икономия и в същото време кодифициращ типично капиталистически етос.

Метафизика на любовта е фокусът на статията с автор Димитър Станков. Самият автор е категоричен, че тази статия е замислена като есе за любовта. Защото той възприема любовта за едно от чудесата на света, за най-красивото и велико човешко чувство – израз на най-съкровените преживявания на човешкото сърце и човешката душа. Затова според автора съвременният човек трябва да застане пред магията на любовта с безкрайно благоговение и възхищение, изхождайки от най-прекрасни мисли, а също така и от най-благородни пориви и съкровени чувства на сърцето.

В своята статия Христо Христов обръща сериозно внимание на Ралф Кадуърт и неговата роля в историята на моралната философия през ранната модерна епоха. Авторът твърди, че Кадуърт е разчитал на своята представа за душата, когато е разработил своя собствена епистемология във връзка с концепцията за морала и свободната воля, която е разработвал. Отчита, че моралната философия на Кадуърт в тази референтна рамка е оказала влияние върху по-нататъшното развитие на моралната философия във Великобритания.

Големият въпрос, който задава в своята публикация Моника Панайотова, е: Може ли Европейският съюз да бъде „господар на промяната“ във връзката между климатичните промени и отбраната? Статията разглежда в контекста на Европейския съюз връзката между климатичните промени и въпросите на отбраната, за да идентифицира възможностите за отключване на потенциала на ЕС като фактор за промяна в един сложен свят. Целта е, от една страна, да се покаже Европейският съюз като „многоизмерна сила“, притежаваща уникален инструментариум за действие и, от друга, да изследва способностите на Съюза да бъде „фактор на промяната“ по въпросите за зеления преход и участието на отбранителния сектор в него.

Статията на Галин Дурев дава различен поглед към развитието на медиите – от партокрация към медиакрация: медиите в сферата на политическото. Разгледани са важни аспекти в развитието на медиите, довели до отношения на взаимозависимост със сферата на политическото. Поради своя характер най-засегнати от този процес са политическите партии, срещащи все по-големи трудности в адаптацията си към съвременните условия. Основният анализ е насочен към намесата на медиите в някои основни функции на партиите, което се отразява неблагоприятно върху развитието на представителната демокрация.

Д-р Ани Димитрова

 

Автор:
Сп. "Философски алтернативи"
Публикация:
01.06.2023 г. 13:27
Етикети:
Николай Михайловнов бройСписание "Философски алтернативи"
Ани Димитрова
Икономика. Политическа философия. Етика
3/2023
Посетено:
404
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/37060-spisanie-filosofski-alternativi-br-3-2023