Издания / премиери

Премиера на „До края на смъртта“ – стихосбирка от Ани Илков

15 февруари 2023, 19 ч., Театрална зала на СУ „Св. Климент Охридски“

Премиера на „До края на смъртта“ – стихосбирка от Ани Илков

◊ ПОКАНА

Културният център на СУ и Издателство за поезия ДА ви канят на премиерата на стихосбирката „До края на смъртта“ от Ани Илков.

Заповядайте на 15 февруари, сряда, от 19 ч. в Театралната зала на СУ „Св. Климент Охридски“.

За книгата ще говорят Боряна Кацарска и Кирил Василев.

"„До края на смъртта“ представя днешния поглед на поета към собствената му вече овладяна поетична територия. Този поглед е в известен смисъл аскетичен, странящ от стихотворческата виртуозност, втренчен в началата, несмутим в итеративното боравене с  елементите на един личен метафизически градеж.

Тази поезия е сериозна в много смисли и по много начини. Тя води сериозен разговор със „старите поети“, чийто отвъден звук чува твърде добре, понеже разговорът тук е между равни. Tя се взира сериозно във въпросите на духа и материята - в неговата изчерпаност, в нейната алхимичност, взира се в утопията за отвъдчовешкото продължение на човешкото."
~ Боряна Кацарска

 

"Стиховете в тази книга износват всичко, което е изгубено, изличено, мъртво в света и паметта на този, които говори в тях по един открит за погледа и присъдата на четящия начин. Износват го „до края на смъртта“ и сякаш посмяват да продължат, но замлъкват.

В тази книга има много лични имена на реални хора, възпоменавани чрез стиховете. Това също е нещо ново в творчеството на Ани Илков. Посвещения има и в предишните книги, но много от тях са за живите. Тук поезията постепенно се отваря, за да приеме сенките на реалните мъртви, тези които не могат да се превърнат в пример, в символ, в изкуство. Тези, които не могат да бъдат утешени или разпитани в отвъдното, както Данте правеше. На каквото и да е способно поетическото слово, то е пропукано от личните имена и в тях изчезва. В новата книга на Ани Илков поетическото слово само постепенно отстранява себе си, прави го без драматизъм, почти неусетно, за да отвори място на другото, пред което всичко се смълчава от ужас и благоговение."
~ Кирил Василев

 Автор:
Организаторите
Публикация:
07.02.2023 г. 11:49
Посетено:
549
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/36332-premiera-na-do-kraya-na-smartta-stihosbirka-ot-ani-ilkov