Издания / премиери

Премиера на „:беше..." – последната част от трилогията за времето на ВБВ

08 февруари, 19:00 ч., Театрална зала на Софийския университет

Премиера на „:беше..." – последната част  от трилогията за времето на ВБВ

 

◊ ПОКАНА

На 08 февруари от 19:00 ч. в Театралната зала на Софийския университет, Културен център на СУ организира премиерата на стихосбирката „:беше..." („Версус", 2022) на ВБВ.

Книгата е последната част от трилогията за времето, започнала с „Е:то." („Литературен вестник", 2000) и продължила с „Ще:" („Жанет 45", 2011). След настоящето и бъдещето, сега най-сетне се разгръща и миналото. Това е изходна книга. Тя разказва за прехода и за неравната борба със себе си, в която се преплитат социалното (понякога политическо), индивидуалното (понякога личностно) и природното (понякога културно). В книгата се срещат и особени, и обикновени животни; разказва се за миналото на космонавтиката; описва се двойствеността на веществото и обществото; критикува се и се възхвалява природата; пътешества се из Банат, Трансилвания, Подолието и Унгарската пуста; изследват се предтечите на модернизма в изкуството; и се обсъжда, разбира се, дали има живот след смъртта. В крайна сметка миналото не е единствено история, територия или порьозна памет, то е също така двигател и съзидател.

 

ВБВ пише поезия, а „:беше..." е неговата трета стихосбирка. Съорганизатор е на множество литературни инициативи – „Дыр Ряжущ", Литурне, литмоб „Градски четения", Литературен квартет, акорд:еон, Отворена литература. Носител е на няколко литературни награди, бил е жури в поетическия конкурс „Веселин Ханчев" (2019-2022) и се занимава с редактиране. През 2015 г. заедно с Мария Калинова, Камелия Спасова, Огнян Касабов, Юнуз М. Юнуз и Димитър Божков е автор на „ΧΑΟΣ (редакторски манифест)".

Първото представяне на книгата ще бъде с участието на Камелия Спасова, която заедно с Мария Калинова е редактор на „:беше...". Автор на корицата е Иво Рафаилов.

* * *

Изданието е реализирано с финансовата подкрепа на Министерството на културата по програма „Помощ за книгата".

Създаването на пътеписа е подкрепено от Национален фонд „Култура" по програма „Творчески стипендии".

 

Автор:
Демна Димитрова
Публикация:
03.02.2023 г. 17:07
Посетено:
413
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/36302-premiera-na-beshe-poslednata-chast-ot-trilogiyata-za-vremeto-na-vbv