Издания / премиери

Излезе юбилейният пети брой на списанието за общество, култура и литература "Южно утро"

За първи път има рубрика "Творчество на учители"

Излезе юбилейният пети брой на списанието за общество, култура и литература "Южно утро"

 

От печат излезе юбилейният, пети брой на списанието за общество, култура и литература „Южно утро“. Списанието е издание на Гражданско сдружение „Родопско утро“ и се реализира с финансовата подкрепа на Община Хасково, ПЕГ „Д-р Иван Богоров“ – Димитровград, Община Ивайловград, Община Минерални бани, Община Момчилград, Община Джебел, СУ „П. Р. Славейков“ – Кърджали, СУ „Йордан Йовков“ – Кърджали, и ЕООД „КАЛИНА“ – Хасково.

В раздел „Общество“ за 50-годишнината на ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ – Хасково, 15-ата годишнина на „Денят на Нели“, ивайловградското село Камилски дол, 75-ата годишнина на Димитровград, Петия международен поетичен фестивал „Есенни щурци“ и 50-ата годишнина на Литературните дни „Южна пролет“ ни разказват Гергана Петрова и Дойчо Кръстев, Роса Николова, ТИЦ - Ивайловград и Атанас Атанасов, Петко Каневски, Тодорка Николова и Ели Видева. Включени са и анонси за Община Ивайловград, Община Минерални бани, Община Момчилград и Община Джебел.

За участие в разнообразните рубрики на списанието са заявили своето желание стотици млади и утвърдени поети и писатели от областта на Източните Родопи. В крайна сметка творческият екип, който е в състав: Стойка Мариновска (мениджър), Петко Каневски, Демир Демирев, Антон Атанасов, Лияна Фероли, Невин Садъкова, Антония Маровска и Камбер Камбер, е отсял най-добрите и техните творби са станали част от юбилейния пети брой на списание „Южно утро“. В раздел „Поезия“ ще може да се насладите на стихотворенията на Вилдан Сефер, Лияна Фероли, Христина Въчева, Айше Хаджиуршуд и Ели Видева, в раздел „Проза“ – на разказа „Екстаз“ на Мина Карагьозова, а в раздел „Преводи“ – на руската поетеса Олга Малцева-Арзиани. За първа година има и рубрика „Творчество на учители, в която са включени Снежана Сиракова, Татяна Пройкова и Сехер Карамурад.

Важен акцент в работата на творческия екип е издирването и намирането на младите поети и писатели на нашия край. В рубриката „Студентско перо“ ще може да се прочетат произведенията на четирима студенти. Това са Добромир Зафиров, Алберт Димитров, Делян Балев и Ния Хитова. На обявата за участие са откликнали и десетки ученици. В раздел „Ученическо творчество“, който се ръководи от учителя по български език и литература от Кърджали Антония Маровска, са включени 27 души. Това са Цветелина Бобутанова, Габриел Ганчева, Елис Мюмюн, Иешим Садула, Петя Стайкова и Петя Драгомирова от ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ – Хасково, Александра Атанасова, Айлин Гюджен, Ралица Димитрова, Йоана Аврамова и Ивайло Николов от ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Хасково, Лора Янкова, Петя Пасева и Милко Милков от ПЕГ „Д-р Иван Богоров“ – Димитровград, Алек Иванов от СУ „Неофит Рилски“ – Харманли, Суде Бехайдин от СУ „Христо Ботев“ – с. Караманци, община Минерални бани, Елиф Али и Дефне Мустафа от СУ „П. Р. Славейков“ – Кърджали, Валентина Митева и Даниела Ангелова от СУ „Йордан Йовков“ – Кърджали, Наталия Савчева, Кина Райкова, Тони Мустафа и Михаела Димова от СУ „Владимир Димитров-Майстора“ – Кърджали, Баръш Хасан от СУ „Отец Паисий“ – Кърджали, Еджрин Мехмед и Мутлухан Мехмедали от СУ „Христо Ботев“ – Джебел. Сред творбите им ще се видят и прекрасните рисунки на Ева Николаева Тошева от ОУ „Иван Рилски“ – Хасково, и Дефне Мехмед от ОУ „Д-р Петър Берон“ – Момчилград.

Отделено е място и за гости. С няколко свои стихотворения са представени Таньо Клисуров, Виолета Бончева и Йордан Пеев от Стара Загора. Не са забравени и онези имена, оставили трайна следа в българската литература. Чрез няколко техни емблематични творби са почетени Ивайло Балабанов (1945–2021) и Петър Ангелов (1938–2022).

 

Автор:
Антон Атанасов
Публикация:
22.08.2022 г. 18:34
Посетено:
597
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/35267-izleze-yubileyniyat-peti-broy-na-spisanieto-za-obshtestvo-kultura-i-literatura-yuzhno-utro