Издания / премиери

Брой 4 на единственото „Списание за танц“ излезе от печат

Изданието излиза на хартия веднъж годишно от 2019 г. насам и вече може да се поръча на hello@dancemag.eu

Брой 4 на единственото „Списание за танц“ излезе от печат

 

◊ НОВ БРОЙ НА "СПИСАНИЕ ЗА ТАНЦ"

В навечерието на Световния ден на танца (29 април), от печат излезе новият брой на единственото българско „Списание за танц“. С броевете си дотук изданието потопи читателите в темите за „Красотата в танца“, „Танцът и други изкуства“ и „Танцът и политическото“.

Брой 4 се вглежда в „Танц и музика: нови отношения“. Като част от полифоничното разглеждане на водещата тема на броя, композиторът и изследовател Ангел Симитчиев ни прави свидетели на един от редките разговори между него и други четирима от най-отличителните съвременни български композитори на електронна музика за танцовата и клубната сцена: Цветан Момчилов, Станислав Генадиев, Емилиян Гацов-Елби и Иван Шопов. На страниците на броя те споделят повече за творческия си процес и „правилата на играта”, които сами пишат всеки път, работейки по следващо съвременно танцово представление или друг проект.

Композиторът Асен Аврамов пък ни запознава със своя възглед за сценична музика и за експерименталния дух на 80-те години с разказ за някои от първите опити за взаимодействие между електронната музика и танца у нас. В същото десетилетие се разгръща и въведението във фоторазказа на Стефан А. Щерев, изграден от архивни кадри, предоставени от Нели Недева-Воева и Стоян Гребенаров, които показват духа на рок концертите из различни български градове. Някъде там възникват хибридни жанрове като „ню уейв хоро“, а начинът, по който телата на хората се изразяват  започва осезаемо да се променя.

Хореографките Мила Искренова и Галина Борисова, за чието творчество музиката има огромна значение, също споделят своята перспектива към темата. Броят обръща и специално внимание на революционера Джон Кейдж. Музикалният теоретик Питър Прайс и хореографката Меган Бридж коментират на страниците на списанието неговия принос, както и значението на музикалния минимализъм и клубната музика за съвременния танц.

„В настоящия етап от революцията е оправдан здравословен произвол. Трябва непременно да се експериментира, като се удря по нещо – ламаринени тигани, купи за ориз, метални тръби – по всичко, което ни попадне. И не само да се удря, а и да се трие, да се смачква, да се извлича звук по всеки възможен начин. С една дума – трябва да проучваме материалите за музика.“ – прочитаме да настоява самият Кейдж пред “Dance Observer” през 1944 г. в един от откъсите от негови текстове, които за пръв път излизат на български език в брой 4 на „Списание за танц“.

Изданието надниква и в студиото на световноизвестната хореографка Саша Валц, представя новия директор на Националната балетна трупа Александър Александров, среща ни с утвърдилия се на световната сцена български хореограф Димо Милев и чества юбилея на дългогодишната ръководителка на Балет „Арабеск“ – хореографката Боряна Сечанова. Брой 4 обръща внимание и на актуални теми като пространствата за танц, както и предлага критически реакции на част от премиерните заглавия от изминалия сезон.

Повече за съдържанието на тазгодишното издание и броевете дотук може да научите на dancemag.eu, както и на @dancemageu във Фейсбук и Инстаграм. 

*

„Списание за танц" e инициирано от Фестивал „Антистатик" в рамките на европейския проект "Life Long Burning", финансиран от Програма „Творческа Европа" на ЕС. Реализира се от „Брейн Стор Проджект" и „Номад Денс Академи - България" с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура".

 

 

Автор:
Културна фондация А25
Публикация:
01.05.2022 г. 17:36
Етикети:
списаниенов бройСветовен ден на танца
Танц и музика
брой 4
"Списание за танц"
Посетено:
625
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/34601-broy-4-na-edinstvenoto-spisanie-za-tants-izleze-ot-pechat