Издания / премиери

"Апотеоз на меланхолията" - премиера на сборната поетическа книга на Цочо Бояджиев

12 януари 2022, 19:00 ч., Театрална зала „Алма Алтер“, СУ „Св. Климент Охридски“

"Апотеоз на меланхолията" - премиера на сборната поетическа книга на Цочо Бояджиев

 

◊ ПОКАНА

В първото си събитие за 2022 г. ви каним на представяне на сборната поетическа книга на Цочо Бояджиев „Апотеоз на меланхолията“ (изд. „Изток-Запад“).

Заповядайте на 12 януари от 19:00 ч. в Театрална зала „Алма Алтер“, СУ „Св. Климент Охридски“.

Актьорите Валентин Ганев и Руси Чанев ще четат стихове от книгата, а между тях ще чуем изпълнения на джазовия тромпетист Венцислав Благоев. Водещ на събитието ще бъде Александър Кьосев.

"Тази книга, лиричен самоотчет на един от най-значителните майстори зидари на днешната българска култура, свидетелства за мъчителното съзряване на съвременната душевност – сложна, нестройна, неуседнала, противоречива. Тя е същевременно и запис на съзряването на една модерна поезия през еманципацията и от традиционните мелодични симетрии на рими и метрика към вглъбената discordia concors на все по-органичния свободен стих с неговия стремеж към постоянно изплъзващата се вътрешна хармония. Преход от юношеската омая на сетивата към зрялата будност на духа, изправен с усвоения опит на цяла световна цивилизация пред неразрешимите загадки на времето, любовта и същността на нашето съществувание."
~ Александър Шурбанов

"Изумителното творчество на Цочо Бояджиев не е разделено на отделни, самостоятелно обособени части, а е една преливаща в значенията си творческа стихия. Поезията представлява цялото, както и философията му, както и преводите и фотографиите му. Но кое е цялото? Какво е то, толкова многопластово, толкова жизнено и неизбродимо? Как да разберем защо то изобщо се случва, как се получава пред очите ни. Трябва най-накрая да се опитаме да схванем, че това цяло, пред което сме изправени, а по-точно, което е изправено пред нас, е ренесансовият творец. Разбуненият дух, пред който няма ни пространствени, ни времеви граници, за да преосъществи енергията, която сам произвежда. Цочо Бояджиев възражда за нас Природата, в която Човекът се появява отново, възправяйки се, отново изпълнен с удивление и светлина, в една постоянно повтаряща се и винаги нова духовна ситуация. С неговите думи от първата му поетична книга „Пясъчен хълм“:  „И все по-ясен и неуязвим е моят свят.“
~ Илко Димитров

 

Цочо Бояджиев е един от водещите български учени хуманитаристи, основоположник на философската медиевистика в България. Преподава история на античната и средновековната философия в СУ „Св. Климент Охридски“. Член е на Международното общество за изследване на средновековната философия (Лувен) и на Европейската академия на науките и изкуствата (Виена).

Автор е на редица студии и монографии, учебни помагала, съставил е няколко антологии и сборници с философски текстове. Учредител е на Института за изучаване на средновековна философия. Превежда от латински, старогръцки и немски.

Роден е в Троян през 1951 година. Носител е на националната награда "Христо Г. Данов", голямата награда на портал "Култура", наградата "Златната метафора", Големия кръст на Суверенния Малтийски орден.

Свои фотографии е показвал в самостоятелни и групови фотографски изложби, както и в издадените съвместно с Николай Трейман фотоалбуми "Пътят на човека" и "Денят на човека".

________________

*Достъпът до събитието ще се осъществява след проверка на зелен сертификат, съобразно официалните изисквания.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
12.01.2022 г. 12:37
Посетено:
952
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/33965-apoteoz-na-melanholiyata-premiera-na-sbornata-poeticheska-kniga-na-tsocho-boyadzhiev