Издания / премиери

Излезе шести брой на вестник "СЛЕД-И"

Пространство за култура и нещотърсачество на ЕГ „Гео Милев“ – Добрич

Излезе шести брой на вестник "СЛЕД-И"

 

◊ ШЕСТИ БРОЙ НА ВЕСТНИК "СЛЕД-И"

В новия брой на СЛЕД-И, пространството на Езикова гимназия „Гео Милев“ – Добрич за култура и нещотърсачество, ще прочетете разговор на десетокласничката Ема Добрева с художничката Стела Николаева (XI кл.). Ще откриете поезия и проза на испански от Габи Белова (X е). Ирена Бакърджиева (XII кл.) прави портрет на маестро Райко Тонев, диригент на добричкия хор на учителките, маестрото наскоро навърши 90 години. Дияна Боева разказва за софийската срещата на ученици от Творческата лаборатория от Езиковата гимназия с биографа, приятеля и братовчеда на Георги Марков. Срещата е част от проект „Образование с наука“ на УчИ-БАН и МОН. Ще откриете и откровението на Калина Дачева (X е) за привързаността и обсебването. Съветите за здравословно хранене са на Траяна Йорданова (X б).

За нашата авторка Габи Белова: пише на испански и ще разкаже някой ден своята история в книга. В ранните си детски и ученически години Габи живее в Испания. Днес има изписани десет тетрадки на испански. Родителите на Габи са българи, но нейният език за себеизразяване е испанският, твърди, че започне ли да пише, мисълта й тече на испански.

В този брой СЛЕД-И препоръчва поетa Димитър Кенаров, австралийската писателка Кейт Мортън и интервюто с философа – доц. Мартин Осиковски от УНСС. Можете да проследите линковете.

Знаем, че използването на хиперлинкове е една от възможностите да се запазят авторските права, лесен начин да се чете от първоизточника, а не просто да се споменава. Доброволно посочваме и две е-книжарници, откъдето всеки би могъл да си купи книга – в случая са издателите на Кенаров и Мортън.

Чисто образователно припомняме на стотиците младежи в електронно обучение за неопределено време: не отваряйте всички линкове пред себе си, нещотърсачеството е провокация към ума и сетивата, а не безкрайно пилеене на време!

Интерактивното пространство на Езикова е част от проект на МОН за извънкласни форми, свързан с дигиталните умения в училище. Общата редакция на СЛЕД-И е на Дияна Боева, оформлението на броя е на Мария Кирилова.

Приятно четене! Нека Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче бъде с вас. С всички нас!

 

БРОЯТ е ТУК:  https://eg-dobrich.com

 

Автор:
Дияна Боева
Публикация:
26.04.2020 г. 16:09
Етикети:
Дияна БоеваГеорги МарковДимитър КенаровпроектМОНИнтерактивно пространствоТворческа лабораториянов бройвестник
Кейт Мортън
извънкласни форми
култура и нещотърсачество
СЛЕД-И
Езикова гимназия „Гео Милев“ – Добрич
Посетено:
2432
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/31160-izleze-shesti-broy-na-vestnik-sled-i