Издания / премиери

В новия брой на вестник "К"

В брой 22 на вестник "К" четете:

В новия брой на вестник "К"

 

◊ АКЦЕНТИ

Марианна Георгиева в разговор с Марин Бодаков:

Понеже първата ми книга е в проза, а втората - с поезия, успях да направя разликата в това да пишеш по единия и по другия начин. Начинът е един и същ, от една страна, но, от друга, усещането за време, което ти дава поезията, е много близо до това, което се казва за несъзнаваното - в несъзнаваното времето го няма или поне не по този начин, по който ние като крайни същества сме принудени да го преживяваме. Според мен, добрата проза се пише именно от хората, които знаят нещо за времето - пак този пример с последните книги на велики писатели - те са били такива и защото времето е много важно и много различно, когато съществото започва да усеща, че умира. Поезията може спокойно да си живее без времето, тя концентрира в себе си всичко и се устремява директно към вечността – там, откъдето сме произлезли.

 

• Теодора Георгиева разговаря с доц. Алексей Пампоров в навечерието на Четвъртата сексуална революция:

В момента наблюдаваме млади, консервативни мъже, които призовават да запазим децата от разврата, като под „разврат” имат предвид само хомосексуализма, но не и свръхсексуализацията и свръх сексуалната употреба на жените в България. А жените в България определено са сексуално употребявани и сексуално злоупотребявани – и това се вижда от всички. Не го твърдя само на база опита си на човек, работил две години в Комисията за борба с трафик на хора. Достатъчно е да си припомним рекламите, скандализиращи западните ми колеги, които просто не могат да повярват, че подобни неща са възможни – говоря за реклами като тези на сиренце „Булка“, на водка „Флирт“ – онази от 2002-2003 г. с фейм картичките, при които можеш да си откъснеш картонени момченце и момиченце и да правиш какъвто си искаш секс с тях – орален, вагинален, анален, защото фигурките са специално снабдени със съответните полови органи. Подобни реклами, както и кабелните телевизии, които след 24 часа предоставят достъп до порноканалите си, са в абсолютно нарушение на Наказателния кодекс в България.

 

Юлия Кръстева за европейската култура като основен инструмент, който ще сплоти европейските нации:

Европейското културно пространство би могло да представлява дързък отговор пред лицето на финансовата зависимост на политиката и хипертрофираната взаимообвързаност, както и срещу околния упадък и екологическото самоунищожение. Може би единственият, приемащ сериозно комплексната природа на човешката участ в нейната цялостност, уроците на паметта и рисковете от извоюваните си свободи.

 

Анета Василева за бъдещето на Борисовата градина:

Господине, ако искате да се изкажете, моля на микрофона или напуснете залата. Внимавайте, моля ви. За щастие, има полиция и ще я призова да въведе ред, ако трябва. Тази реплика на модератора се чу още преди да е изтекъл първият час от общо четиричасовото обществено обсъждане на новия Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина, което се проведе на 5 юни в Аула Максима на УАСГ.

Пълната зала дюдюкаше. Да дойдат танковете, провикна се някой малко преди изказването на Андрей Зографски от неправителствената организация “Спаси София”, който отправи остри критики към подготвяния проект:

За какво са ни близо 1000 нови места за паркиране в парка? Нали София щеше да бъде град за хората, а не за автомобилите? Защо не се отчуждят Летният театър и къпалня “Мария Луиза”, да се поправи грешката на Софиянски. Да знаете, хората ще бъдат още по-изнервени, ако не видят променен план на следващото обсъждане. И ако обичате, не с този модератор, който ни заплашва.

Бра-во!, избухна в бурни ръкопляскания публиката.

* * *

Преди в петък да влезе в разпространителската мрежа из цялата страна, още в четвъртък следобед вестник "К" може да бъде намерен в следните софийски книжарници: "Български книжици", "Нисим", "Къща за птици", "Гринуич", "Хеликон", книжарницата под НАТФИЗ и др.

Може да се чете онлайн на www.kweekly.bg

 

Автор:
К
Публикация:
13.06.2019 г. 10:55
Посетено:
886
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/29850-v-noviya-broy-na-vestnik-k