Издания / премиери

Нов брой на вестник "К"

Брой 15 от 25 април 2019 г.

Нов брой на вестник "К"

 

◊ АКЦЕНТИ

В брой 15 на вестник „К” четете:

Теодора Георгиева за по-важните лекции на Фестивала на идеите за Европа:

"Кръстев започна лекцията си, преразказвайки част от сюжета на романа на унгарския писател Ференц Каринти, издаден на български като „Епепе“, а на английски като „Метропол“. В него главният герой, професор по лингвистика, отива на международна конференция, но по пътя сбърква самолета и попада в страна, чийто език не разбира. Чувства се тотално изгубен. Подобно е и усещането в ЕС днес. То се дължи на невъзможността да се води ефективна външна политика. Основната причина е, че Европа не е готова за света на постсуверенната политика. Ако до вчера ЕС е отказвал да дефинира границите си, то днес, когато се говори за разширяване, е в сила анекдотът: Разликата между песимиста и оптимизма е в това, че оптимистът очаква Турция да стане еврочленка по време на албанското председателство, а песимистът – че Албания ще влезе в ЕС по време на турското председателство."

 

Наталия Илиева за Пианисимо 2019:

„Пианисимо 2019” ще се запомни с много неща:

- с националното многообразие, което донесе и емоционална пъстрота;

- с изобилието от добри инструменталисти;

- с равнопоставеното участие на акустичен клавирен звук и на различни варианти на разширеното пиано;

- с отделен авторски концерт на съвременен композитор."

 

• Документалистът Шон Макалистър пред Яна Пункина:

„Мухата на стената“ е израз, измислен, за да се определи как документалистът може да наблюдава хората, без да се намесва. Тази налудничава идея произлиза от правилата на BBC за обективността. Аз лично вярвам, че щом монтираш, всичко във филма ти е субективно. Винаги става дума за решението каква субективна интерпретация да направиш на това, което си заснел. Когато учих документално кино, попаднах на американизираната версия - „мухата в супата“, а именно, че трябва да направиш така, че да е напълно видимо и ясно, че присъстваш. Вероятно най-познатият пример за този подход са филмите на Майкъл Мур, който очевидно винаги е действащо лице и променя събитията, които заснема. Но мисля, че неговите филми не са чак толкова добър пример, защото той самият е основна тема в тях. Мисля, че това, което аз се опитвам да направя, е да присъствам в живота на моите герои, но като себе си, като Шон с камерата, да реагирам на това, което се случва."

 

Проф. Тодор Кръстев след пожара в Нотр Дам:

"Какво би станало, ако такава драма с паметник се беше случила у нас? Не смея да си го помислям! Днешната системата за опазване в България не е в състояние да защити нашето културно наследство, дори и без пожари и природни катаклизми. Какво имам предвид?

- Системата за опазване у нас е деградирала: ролята на държавата в тази област е недопустимо слаба; единственият държавен експертен орган НИНКН е смачкан, обезсилен и поради това неспособен да изпълнява възложените му от Закона функции (например, да изработва ефективни инструменти за опазване: режими, планове за опазване и управление и пр.); местните служби за опазване са неефективни и със слаб експертен капацитет. Всичко това създава условия за вземане на политически, а не експертни решения за паметниците, най-често в полза на икономически интереси. В основата е липсата на стратегия за опазване.

- Липсва регулярна консервационна дейност по паметниците. Поради недостиг на консерватори зачестяват случаите на некомпетентни намеси в ценности. Съществува хронична липса на добри майстори на традиционни строителни занаяти (виждаме в София неспособност за качествено изпълнение дори на обикновен паваж).

- Националният документален архив на паметниците в НИНКН не е актуализиран и дигитализиран, липсва регулярно документиране на ценностите. На такъв архив трудно може да се разчита в случай на бедствие с паметник."

 

* * *

Преди в четвъртък да влезе в разпространителската мрежа из цялата страна, още в сряда следобед вестник "К" може да бъде намерен в следните софийски книжарници: "Български книжици", "Нисим", "Къща за птици", "Гринуич", "Хеликон", книжарницата под НАТФИЗ и др.

Може да се чете онлайн на www.kweekly.bg

 

Автор:
"К"
Публикация:
24.04.2019 г. 10:22
Посетено:
1197
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/29496-nov-broy-na-vestnik-k