Издания / премиери

Излезе брой 1 на вестник "Литературен форум" за 2019 г.

Броят е посветен на Никола Фурнаджиев

Излезе брой 1 на вестник "Литературен форум" за 2019 г.

 

◊ В НОВИЯ БРОЙ

Брой 1 на вестник "Литературен форум" за 2019 година е посветен на Никола Фурнаджиев. Големият ни поет е представен в по-малко позната светлина, за разлика от утвърденото за него в учебниците преди 1989 и след 1990 г.

В поетическата антология от различни години, са включени негови по-малко познати творби, като е застъпен не само ранния Фурнаджиев и постоянно изтъкваните стихотворения от "Пролетен вятър", но и ония от стихосбирката му "Дъга", които не само не отстъпват, но дори ги и превъзхождат, както и ония пробиви в поезията му, писани във втората половина на 50-те и първата на 60-те години на миналия век.

Фурнаджиев е представен с откъси от литературно-критическите му статии за поети като Багряна, Дебелянов, Яворов, Лилиев и прозаиците Константин Константинов и Илия Волен. Откъси, които показват неговата проникновеност и реагиране навреме, още при появата на връстниците му, или на ония поети, от които се е учил. Специално място в броя е отделено и за неговите преводи от руската класика: Александър Блок, Борис Пастернак и особено Николай Заболоцки, когото е обичал и високо ценял.

В статията на Марин Георгиев - "На извечния кръстопът" е направен опит да се покаже отличителното между Далчев и Фурнаджиев, но в контекста на националната ни литература, разлики, които са израз на две основни тенденции в поезията ни.

Образът на поета Фурнаджиев и личността му допълват спомените на Ивайло Петров, Тончо Жечев, Константин Павлов, Ив. Динков. В броя, онасловен "Памет за Никола Фурнаджиев" се публикуват снимки от семейния архив на поета, неизвестни досега, за които заслуга има синът му Йордан Фурнаджиев, който също е поет и с него е направено интервю - "Баща ми в мен". Освен Й. Фурнаджиев, заслуга за снимковия и документален материал във вестника има и Националният литературен музей.

_____

Новият брой на вестника може да бъде намерен в "Български книжици", София

Автор:
Марин Георгиев
Публикация:
12.04.2019 г. 15:38
Етикети:
Никола Фурнаджиевакцентинов брой
1/2019
вестник "Литературен форум
Посетено:
1545
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/29411-izleze-broy-1-na-vestnik-literaturen-forum-za-2019-g