Издания / премиери

От печат излезе нов брой на Годишник „Любослов“ – Чикаго, 2018

Представени са 44 автори от България и зад граница, с различни по жанр текстове

От печат излезе нов брой на Годишник „Любослов“ – Чикаго, 2018

 

◊ НОВ БРОЙ НА ГОДИШНИК "ЛЮБОСЛОВ"

От печат излезе поредният, седми брой на Годишник „Любослов“ – издание на Съюза на българските писатели в САЩ и по света със седалище в Чикаго, Илинойс, САЩ. Писателският съюз в САЩ съществува от 2010 г. Основан е в Чикаго и е регистриран по всички закони на щата Илинойс и Федералните закони на страната. Целта му е да популяризира българската литература в Америка и по света, да подкрепя и насърчава творците на българското слово навсякъде, където живеят българи (а днес българите по света са една четвърт от населението на България). Първият алманах на Съюза излиза през 2012 г. под името „Българско слово и багри от САЩ и света“ с подкрепата на Агенцията за българите в чужбина и е посрещнат с изключителен интерес от читателите и критиката. Втората книга-годишник със заглавието „Любослов“ е публикувана през 2013 г.

В началото на 2019 г. се появи поредният Годишник на Съюза, в който в 333 стр. събира 44 автори от България и зад граница, с различни по жанр текстове. Авторите са представени със снимки и биографична информация, подредени азбучно. Съставители и редактори на новия брой са Виолина Б. Иванова (поетеса, писателка) и Симеон Гаспаров (председател на Съюза, журналист, писател и поет). Оформление на корицата – Иво Рафаилов (фрагмент от картината на Найден Петков „На нивата“). В своя предговор „Нашите мостове“ С. Гаспаров пише:

„Алманахът „Любослов“, който ние, имигрантите в Чикаго, от Съюза на българските писатели в САЩ и по света, издаваме вече седма година подред, е един от тези животоспасяващи, жизнено необходими за нас мостове. Той е най-съкровеното дело, което можем да направим заедно с всички вас, обичащите българското слово по света, за да останат тези мостове живи.

Чрез алманаха „Любослов“ ние не търсим слава. Не търсим признание. Не търсим печалба. Това са неща, които ние никога не сме целели. Това, което сме искали и искаме е – да не загубим пътя към нашите мостове. Мостовете към себе си. Мостовете, в които зазидахме душите си.

Благодарение на вас, скъпи автори в този алманах, благодарение на вас, скъпи читатели и приятели, тези мостове никога няма да се сринат“.

В Годишника интерес ще предизвикат стиховете на Анелия Велева (Франция), Владислав Христов (Шумен), Божидар Пангелов (София), Виолина Б. Иванова (Чикаго, САЩ), Керана Ангелова (Бургас), Петър Чухов (София); прозата на Ангел Колев (Филаделфия, САЩ), Владимир Шумелов (В. Търново), Георги Ганев (Финикс, Аризона, САЩ), Добри Карабонев (Чикаго, САЩ), Евгения Атанасова (дългогодишен журналист в БНТ), Здравка Евтимова (Перник), Ина Иванова (Пловдив), Здравка Владова-Момчева (Лондон, Обединено кралство), Йорданка Белева (Тервел), Миролюб  Влахов (В. Търново), Симеон Гаспаров (Чикаго, САЩ), Христина Мирчева (Пловдив), Христина Панджаридис (Франция) и др. Изданието дава трибуна и на редица млади автори: Васил Анастасов (1999,  Смолян), Весела Кучева (1990, Плевен), Виолета Кунева (София), Мария Игнатова (2000, София), Стефан Гончаров (1996, София). Представени са и известни музиканти и текстописци – Адриан Иванов, Милена Славова, Васил Гюров.

Пожелаваме успех и дълъг живот на задокеанското литературно издание! За българите извън България да продължи да бъде един от „мостовете, които да ни помогнат да не загубим пътя към земята, от която сме потеглили. Мостовете към нашата България“. За българите в родината – да помагат тези мостове да останат живи.

 

Автор:
Владимир Шумелов
Публикация:
08.02.2019 г. 16:51
Посетено:
1148
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28993-ot-pechat-izleze-nov-broy-na-godishnik-lyuboslov-chikago-2018