Издания / премиери

Алманах „ФантАstika 2016“

Алманах „ФантАstika 2016“
Художник на корицата: Георги Мерамджиев

◊ СЪБИТИЕТО

Седмият алманах „ФантАstika“ на Дружеството на българските фантасти „Тера Фантазия“ е вече по книжарниците. Началото на поредицата бе положено през 2007 г. и оттогава алманахът се превърна в любимо издание за ценителите на сериозната фантастична литература, изобразително изкуство и кино. През 2015 г. те го отличиха в категория „Най-добро списание“ на Националните фантастични награди, а впоследствие алманахът получи и европейската награда Best Magazine на международния фестивал на фантастиката Еврокон в Санкт Петербург.

„ФантАstika 2016“ има нов облик поради началото на съвместна дейност с издателство „Артлайн студиос“ – сътрудничество, което ще превърне алманаха в активна периодика, съпроводена от многотомник с най-доброто от българската и световната фантастика.

В преводния раздел на новия брой можете да се срещнете с автори като Рей Бредбъри, Лари Нивън, Хауърд Фаст, Кингсли Еймис, Валерий Гаевски и др.

Представен е портрет на автора на психологическа фантастика Стефан Кръстев. Ще го видите в три роли – като създател на научна фантастика, фентъзи и хумористична проза. От другите родни автори участват Янчо Чолаков, Светослав Славчев, Елена Павлова, Кънчо Кожухаров, Александър Карапанчев, Весела Люцканова, Емануел Икономов...

Не е забравена и поезията в раздела „Фантастихия“, където се изявяват десет български и руски майстори на мерената реч.

„Съзвездие Кинотавър“ гледа заедно с вас фантастични филми и телевизионни сериали, критично и аналитично. Обърнете особено внимание на обзора „Политическа фантастика или самоорганизирани прозрения?“.

Разделът „Футурум“ изследва бъдещето на секса – от есето на Станислав Лем Sexplosion до постиженията на модерната роботика.

В раздел „Визионария“ централният фокус този път не е върху художниците фантасти, а върху неотдавна напусналата ни Заха Хадид, наричана starchitect заради своите футуристични сгради.

В раздел „Откъде идваме?“ авторът съвсем буквално идва от фестивала Еврокон в Барселона и в текст и снимки споделя впечатленията си.

Разбира се, изброеното дотук съвсем не изчерпва съдържанието на новия алманах „ФантАstika 2016“ (съставител Атанас П. Славов). В него ще намерите още изненади от необятния свят на Тера Фантазия.

 

За повече информация: http://fs.choveshkata.net/

 

Автор:
Екип на "Човешката библиотека"
Публикация:
05.07.2017 г. 14:39
Посетено:
1324
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/26064-almanah-fantastika-2016