Издания / премиери

Започва Националното литературно турне на писателя Анчо Калоянов

Срещи с автора на романа „Димитър Злочести и Войводата Патрев“ в София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Русе и Варна

Започва Националното литературно турне на писателя Анчо Калоянов


◊ СЪБИТИЕТО

Започва Националното литературно турне на писателя Анчо Калоянов

Издателска къща „Хермес“
има удоволствието да Ви покани на среща с автора в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Русе и Варна.


След издаването на „Калуня-каля“ на Георги Божинов, романът „Димитър Злочести и Войводата Патрев“ на Анчо Калоянов е втората забележителна и забравена книга за Априлското въстание  (първото издание е през 1978 г.), която „Хермес“ предлага за нов прочит.

Преиздаването й през 2016 година съвпада с честването на 140 години от Априлското въстание.

По този повод стартира и Националното турне на книгата, което започва с премиера в град София на 10 март (четвъртък) от 18,30 часа в Книжен център Greenwich и ще продължи в още 5 български града – Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Русе и Варна.

За „Димитър Злочести и Войводата Патрев“ ще говори проф. Иван Станков.

"Романът разказва за пробуждането на националното самосъзнание, назряването на Априлското въстание, избухването и потушаването му."
Иван Станков, 2015 г.
   
"Дълбоко българска е тази книга не само по характера и целта си, не само поради историческата си принадлежност, а и поради своята философия на историята."
Васил Попов, 1978 г.


◊ ЗА АНЧО КАЛОЯНОВ


Анчо Калоянов е роден през 1943 г. в село Бъзовец, Русенско. Завършил е "Българска филология" във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" (1964-1968). Работил е като уредник-фолклорист в Музея на гр. Дългопол, Варненско. През 1972 г. става  асистент по "Български фолклор" във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, по-късно получава званието доцент, а днес вече е един от най-уважаваните професори. Над 20 г. е научен ръководител на кръжока по български фолклор "Акад. М. Арнаудов", чрез който се формират научните интереси на редица бъдещи фолклористи и литературоведи. Научен ръководител е и на над 80 дипломни разработки, защитени във ВТУ. Обект на научните му интереси са архаичните пластове на българския фолклор (митология, езичество, шаманство), както и проблемите на българската култура и религиозен опит от ранното средновековие до най-ново време. Анчо Калоянов е член на СБП от 1981 г. Автор е на книгите „Последното жито на лятото“ (разкази, 1970), „Селищна могила“ (новели, 1976), „Седмият живот“ (разкази и новели, 1981), „Див огън“ (роман, 1997), „Девети“ (роман, 2003) и др.

По разказа "Страдивариус" от "Седмият живот" е заснет едноименен филм.
                                                             
През 2015 г. Анчо Калоянов е избран за Преподавател на годината от студентите във ВТУ.


* * *

Заповядайте на Националното литературно турне „Димитър Злочести и Войводата Патрев“ във вашия град.

• София – 10 март (четвъртък), 18,30 часа
Greenwich Book Center, бул. „Витоша“ 37

• Пловдив – 16 март (сряда), 18,00 часа
Книжарница „Хермес“ – Централ, ул. „Княз Александър І“ 43

• Стара Загора – 17 март (четвъртък), 18,00 часа
РБ „Захарий Княжески“, бул. "Руски" 44

• Велико Търново – 24 март (четвъртък), 18,00 часа
Книжарница „Хермес“,  ул. „Васил Левски" 9

• Русе – 25 март (петък), 18,00 часа
Книжарница „Хермес“, ул. „Александровска” 81

• Варна – 31 март (четвъртък), 18,00 часа
Залата на Радио „Варна“, бул. „Приморски“ 22


Очакваме Ви!
Автор: ИК Хермес
09.03.2016 г. 13:58
Посетено: 1275
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/23067-zapochva-natsionalnoto-literaturno-turne-na-pisatelya-ancho-kaloyanov