Издания / премиери

Нов брой на Алманах за литература, наука и изкуство „Света гора“

Представяне на новия брой на Алманаха в Русе - 29 януари 2016, 17,30 часа, РБ „Л. Каравелов”

Нов брой на Алманах за литература, наука и изкуство „Света гора“


◊ НОВИЯТ БРОЙ

„Света гора” стигна до буквата „М”


Най-сетне излезе новият, тринадесети брой на ежегодния алманах за литература, наука и изкуство „Света гора”. Поради финансови трудности той обедини годините 2014 и 2015, затова и обемът му сега е внушителен – цели 550 страници! Отпечатан е от издателство „Фабер”, Велико Търново, където е и неговата редакция, ръководена от писателя и литературния критик проф. Сава Василев, който с големи усилия и всеотдайност се бори за оцеляването на това уникално издание, при това във време, когато държавата нехае за културата. Алманахът е посветен на 830-годишнината от въстанието на Петър и Асен и възобновяването на българската държава. Другият акцент на изданието е поколението писатели, свързано с ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ от края на 70-те и 80-те години на ХХ век.

Много са авторите и е трудно да се изброят. С нови стихове се представят: Пламен Павлов, Йордан Атанасов, Първолета Маджарска, Крум Филипов, Стефан Жечев, Николай Милчев, Юрий Лулчев, Светлана Рашкова. За първи път можем да прочетем стихове от Франсис Скот Фитцджералд в отличния превод на Константин Байрактаров, на голямата полска поетеса Вислава Шимборска, пресътворени майсторски на български от Маргрета Григорова, а също и интересна проза от нейната сънародничка Хана Крал, представена от студенти полонисти от Софийския университет. Неуморният преводач на литературите от бивша Югославия, Ганчо Савов и този път ни изненадва, представяйки ни за първи път едно силно белетристично перо - Жарко Миленич (род. 1961) от Босна и Херцеговина с чудесната му повест „Леон, ученика на вълшебника”.

Богатият белетристичен раздел ни среща за първи път с младите автори белетристи Денис Нуф („Изборът на Хемингуей“) и дванадесетокласничката в Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ Анастасия Стоева („Храбрият оловен войник“). Малко са литературните издания у нас, които печатат драматургия, за нея просто трудно се намира място. „Света гора” и този път ни предлага оригинален текст за сцената – актуалната и майсторски изградена комедия на Иглика Пеева „Среднощен експрес”. В рубриката „Сцена” пишещият тези редове представя хореографа Анастас Петров (1899-1978), „Бащата на българския балет” и един от най- големите български диригенти Руслан Райчев (1919-2006).

По традиция и този брой ни предлага анализи, критически статии, литературен архив, анотации и отзиви за книги, излизали през последните две години, и дебютни произведения. Можем да прочетем доста интересни и непознати страници за личности като Хосе Санча, Борис Шивачев, Асен Разцветников. Брой „М“ излиза и с две приложения. Едното е стихосбирката на Юрий Лучев „Немам думи, истина ви казвам“ и второто – мултимедиен диск, който съдържа произведения от няколко области на изкуството.

Алманахът за литература, наука и изкуство „Света гора“ излиза от 1997 г. като издание на Сдружение на литературни дейци „Света гора“, Велико Търново, а от 2009 г. е издание и орган на Национално общество за литература и изкуства „Формула 6“. Интересно е, че номерирането на броевете става чрез буквите на българската азбука, като според издателската концепция последният брой трябва да бъде означен с буква „Я“.


Премиерата на новия брой на Алманаха в Русе ще бъде на 29 януари 2016, петък, от 17,30 часа в РБ "Любен Каравелов", фоайе, ІІ етаж.


Автор:
Огнян Стамболиев
Публикация:
20.01.2016 г. 17:36
Посетено:
1158
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/22770-nov-broy-na-almanah-za-literatura-nauka-i-izkustvo-sveta-gora