Издания / премиери

Премиера на „Художникът Жорж Папазов като писател. Вербализация на сюрреалното“

Проф. Румяна Л. Станчева представя резултата от дългогодишните си проучвания върху творчеството на Жорж Папазов

Премиера на „Художникът Жорж Папазов като писател. Вербализация на сюрреалното“


◊ ПОКАНА

Имаме удоволствието да Ви поканим на премиерата на книгата на
проф. Румяна Л. Станчева „Художникът Жорж Папазов като писател. Вербализация на сюрреалното“ на 22 януари 2015 г. от 18.30 часа в Балната зала на Националната художествена галерия!

Представянето е поверено на двамата рецензенти - проф. Милена Георгиева (ИИИ - БАН) и проф. Чавдар Попов (НХА). Ще присъства и авторката на изданието – проф. Румяна Л. Станчева.

В ролята на водещ влиза Митко Новков.

 
В тази интригуваща монография работилият във Франция сюрреалист от български произход е представен за първи път в пълнотата на творческите му изяви, не само като художник, но и като писател. Роден преди 120 години в Ямбол, надарен с нестандартен ум и въображение, след установяването си в Париж през 1924 година той омагьосва авангардните среди в цяла Европа и Северна Америка. Интерес буди фактът, че писаните и публикувани на френски език книги на Папазов и до днес не са издадени в български превод.

Позната като литератор с интереси в сравнителното европейско литературознание и балканистиката, сега проф. Румяна Л. Станчева представя резултата от дългогодишните си проучвания върху творчеството на Жорж Папазов. Въз основа на неговите романи и мемоарни книги, тя интерпретира непознати аспекти в сюрреалистичните му картини и извежда „диалозите” му с именити майстори на четката. „Художникът Жорж Папазов като писател. Вербализация на сюрреалното“ съдържа богата селекция с репродукции от анализираните картини на Папазов.

Очакваме Ви на 22 януари 2015 г. от 18.30 часа в Балната зала на Националната художествена галерия! Събитието ще бъде съпътствано от малка изложба с творби на именития художник от хранителницата на Галерията.

Предвидени са музикални моменти с Велян Ванков (виола), Кристиян Калоянов (кларинет) и Лилия Жекова (пиано).


Автор:
Изд. Колибри
Публикация:
16.01.2015 г. 14:47
Посетено:
1096
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/20657-premiera-na-hudozhnikat-zhorzh-papazov-kato-pisatel-verbalizatsiya-na-syurrealnoto