Издания / премиери

Издателство "Изток-Запад" представя „Майска утрин” на Мая Кисьова и втори брой на списание „Хайку свят”

Премиера на изданията в София

Издателство "Изток-Запад" представя „Майска утрин” на Мая Кисьова и втори брой на списание „Хайку свят”


◊ ПОКАНА

Издателство "Изток-Запад" има удоволствието да ви покани
на 16 януари (петък), 18:30 часа в клуб "Максим" при театър "Българска армия" (ул."Г. С. Раковски"98, София),

за представянето на книгата "Майска утрин" от Мая Кисьова и втори брой на списание "Хайку свят" – съвместна продукция на издателството и Български хайку съюз.


◊ ЗА "МАЙСКА УТРИН"

Двуезичният проект „Майска утрин / May Morning“ съдържа 51 хайку, някои от които са публикувани в: антологията „Различна тишина“ (2012) – на български и унгарски език, в сборниците на V и VI Софийски есенен салон за поезия (2012 и 2013), в хайку сборника „След звъна на камбаните“ (2014), в престижните международни издания World Haiku Review, Akitahaiku и др. Непосредствено преди излизането на книгата две творби от нея бяха отличени съответно с втора и трета награда в престижния XIX Кусамакура международен хайку конкурс в Япония.

Авторката Мая Кисьова е актриса. Носител e на II награда и отличие от VI Национален конкурс за хайку на свободна тема и отличие от I Национален конкурс на Български хайку съюз (2013). Определя хайку като прецизен „вход“ към съвременния свят, като красив рефлекс, който дисциплинира начина на живот. Изследва хайку като театрална реплика. Автор е на първия в България драматургичен текст „Перце на оградата“ в жанр „хайку – мистерия“, конструиран от 300 нейни хайку.


◊ ЗА "ХАЙКУ СВЯТ"

Гл. редактор: д-р София Филипова:


Вторият брой на сп. „Хайку свят“ има два основни акцента – юбилеят на бележития японски хайку поет Кобаяши Иса (250 г. от рождението му) и хайбунът – оригинална жанрова форма на хайку поезията. Израз на високата почит към юбиляря е есето „Пишете като Иса“ от американския хайку поет и изследовател на неговото творчество проф. Дейвид Ланю. Есето, заедно с включената в броя статия „Вторият по ранг“ с автор Мария Леринска, посветена на Йоса Бусон, както и творческият портрет на Мацуо Башьо, поместен в първия брой на списанието, представят пред читателя панорама на тримата Големи, положили основите на японската хайку поезия. Иса присъства и чрез подборка от негови хайку, както и чрез единични стихове в различни материали на списанието. Темата за хайбуна се разгръща чрез теоретични текстове, изясняващи жанровите, структурните и естетическите особености на тази форма в статията „Хайбунът – родственик на хайку“ (София Филипова) и в подборката „Албум – хайбуни от български автори“. Хайку стихотворенията, макар и неизведени в този брой в специален албум, заемат представително място на различни нива: като самостоятелно ядро в рубриките: „Световни хайку поети“ (Дейвид Ланю и Ален Керверн), „Международен хайку обмен“ (творби на американското хайку общество), „Хроника“ (многобройни наградени хайку); като примери в текстове, разглеждащи проблеми от сферата на хайку изкуството („Каква е действителността?“ – статия от Ален Керверн, проследяваща развитието на съвременното японско хайку).

Към раздела „Религия, философия и изкуство“ принадлежат статиите:  „Шинто“ (Рая Караламбева), „Защо конят е дървен“ (доц. Антоанета Николова), „Театър Кабуки – древното изкуство на Япония“ (д-р Лазар Топалов), „Суми-е – игра с четка върху оризова хартия“ (Детелина Тихолова). Тематичното звено „Представяме ви“ съдържа творчески портрет на Омила-Цвета Джагарова; рецензия за първата българска дисертация, посветена на хайку поезията, публикувана като книга под наслов „Силата на неизговореното“ от доц. Людмила Балабанова; есе за д-р Виктория Кабаделова – In memoriam. От книгата „Основи на хайку“ на Джейн Райкхълд са поместени два урока от нейната поредица уроци, свързани с проблема как се създават хайку стихове. Артистичен поглед към творчеството предлага разказът на Деян Енев „Как се пише хайку“.

Финалната част на списанието включва: юбилейни статии, посветени на 20 години от създаването на списание „Хаику новине“ (Сърбия) и на 10 години от основаването на хайку клуб Пловдив; информация за отличени български хайку поети в престижни световни форуми, както и наградени наши хайку в международни и национални конкурси; участия в проекти за разнообразни творчески изяви; книгопис – нови книги, свързани с хайку поезията. Списанието е илюстрирано със суми-е от Детелина Тихолова.


Материали за третия брой на списанието се приемат на следните адреси:
София 1000, ул. „Г. С. Раковски“ №123, Библиотека на НЧ „Славянска беседа“, за Българския хайку съюз,
и на e-mail: haiku_union@abv.bg



Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
13.01.2015 г. 11:40
Посетено:
1713
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/20631-izdatelstvo-iztok-zapad-predstavya-mayska-utrin-na-maya-kisyova-i-vtori-broy-na-spisanie-hayku-svyat