Издания / премиери

Дамският литературен салон „Евгения Марс” с нов алманах

„Капчуци на надеждата” обединява усилията на 15 авторки от различни поколения

Дамският литературен салон „Евгения Марс” с нов алманах


◊ СЪБИТИЕТО

Деветият поред алманах на Дамския литературен салон „Евгения Марс” до броени дни ще се появи на книжния пазар. Новото издание излиза под заглавието „Капчуци на надеждата” и обединява усилията на 15 авторки от различни поколения. Разкази, стихове, есета, хайку поезия и спомени са подготвили дамите, които членуват в уникалното творческо обединение. Между тях има журналистки, актриси, преподавателки, музейни работнички, изследователки на литературната история.

В досегашните издания на алманаха прави впечатление изисканият литературен подбор, добрият стил и жанровото разнообразие на творбите. Сред илюстраторите на алманасите са Александър Поплилов, Николай Майсторов, Лика Янко, Костадинка Миладинова,  Евгени Босяцки. Във всеки алманах дамите задължително включват и произведение на своя патрон – писателката Евгения Марс, чието творческо и обществено дело е трайно свързано с преломни моменти от историята на България. 

В продължение на 17 години, от 1996 г. до наши дни, дамите се събират в дома на Евгения Марс, където снахата Лиляна Елмазова и внучките Евгения и Мария отварят гостоприемно врати за литературните изяви на салона. В този дом, чиято автентична обстановка е съхранена през годините, е гостувал интелектуалният елит на България през първата половина на XX век – всеки четвъртък в салона на Евгения Марс са идвали Иван Вазов, Цанко Церковски, Стоян Михайловски, Сава Огнянов, Адриана Будевска и много други. В духа на техните интелектуални сбирки са и настоящите събрания на дамите от литературния салон. „Нашето намерение е да  продължим една духовна традиция, която е нужна и в днешния ден”, казва актрисата Божидара Цекова – председател на дамския литературен салон.


Предстои и издаването на книга с произведения на Евгения Марс, която ще даде възможност на любознателния читател да се запознае от първа ръка с творчеството на една забележителна жена, оставила трайна диря в културната история на родината.

 

Автор:
Елиана Митова
Публикация:
23.11.2014 г. 13:32
Посетено:
1907
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/20367-damskiyat-literaturen-salon-evgeniya-mars-s-nov-almanah