Издания / премиери

Представяне на книгата "Достоевски: мисъл и образ", том 1

Алманах на Българско общество "Достоевски"

Представяне на книгата "Достоевски: мисъл и образ", том 1


◊ СЪБИТИЕТО

Българско общество "Достоевски"
Издателство "Изток-Запад"

представят книгата

"Достоевски: мисъл и образ", том 1

(Алманах на Българско общество "Достоевски")

С участието на проф. дфн Боряна Христова, проф. дфн Нонка Богомилова, доц. д-р Здравко Попов, авторите акад. Петър Попиванов, проф. Валентин Канавров, проф. Радосвет Коларов и др.

15 октомври 2014 г. (сряда), 17.00 ч.,
зала на Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий" (2 ет.)


Първият том на алманаха “Достоевски: мисъл и образ” е чудесен творчески продукт от първите две години активни и разнообразни публични изяви на Българско общество “Достоевски”: лекции, дискусии, кръгли маси, театрални пърформанси. Първи от замислената поредица, настоящият алманах е своеобразно огледало за вече оформилия се богат интелектуален, естетически профил на това духовно начинание, полезно за творческата комуникация на постоянно нарастващия брой негови членове и симпатизанти: философи, филолози, психолози, юристи, актьори, преподаватели и студенти.

Творческият замисъл на планираната поредица - чрез писаното слово да направи съпричастни още по-широк кръг любители и интерпретатори на големия руски писател и философ – е сполучливо въплътен в настоящия първи том на алманаха.
Проф. дфн Нонка Богомилова

 
По начина, по който е композиран, този първи брой на алманаха успешно балансира между вечното и актуалното, между необятната фигура на своя патрон и организационния живот на дружеството, чийто орган е. Той се опитва също да произведе един цялостен разказ на присъствието и рецепцията на Достоевски изобщо в България и българската култура, като по този начин акумулира памет – жест, чийто смисъл хвърля сянката си далеч напред в бъдещето. Нещо, което става възможно именно с появата на това издание.
Доц. д-р Пламен Антов



Автор:
Българско общество "Достоевски"
Публикация:
12.10.2014 г. 11:53
Посетено:
1661
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/20000-predstavyane-na-knigata-dostoevski-misal-i-obraz-tom-1