Издания / премиери

Петя Караколева щеше да навърши 70 г. Премиера на "Стихове"

Премиерата на стихосбирката - старт на юбилейната 2014 година

Петя Караколева щеше да навърши 70 г. Премиера на "Стихове"


◊ ЮБИЛЕЙНАТА ГОДИНА И ПЕТЯ КАРАКОЛЕВА

2014 година е двоен юбилей Петя Караколева щеше да навърши 70 години, а Наградата за детска литература, учредена на нейно име от Съюза на българските писатели и община Кърджали, става на 10 години.

За тези години едни от най-добрите съвременни детски писатели поеха в ръцете си статуетката „Петя”, а самата тя продължи да работи за родината си, заемайки девето място в световната класация на 20-те най-велики детски книги с романа си приказка „Най-златното злато” – единственото българско присъствие за 2012 г.

Преди половин година приятели на Петя се заеха с нелеката задача да извадят от архива й нейните книги за възрастни и да ги издадат макар и в минимален тираж. Така се роди идеята за колекция „Петя Караколева”. Самата Петя винаги се е определяла като белетрист и нормално колекцията бе открита с романа й „Сърцето на солта”. Вторият брой – „Стихове”, е единственото изключение сред белетристиката й за възрастни.

• Премиерата на новоизлязлата стихосбирка ще се състои на 23 февруари от 14.30 часа в студио 5 на НДК, в рамките на поредната сбирка на „Поетично кафене”. Това е и своеобразен старт на събитията, посветени на юбилейната 2014 година.

Макар че интересите й са ориентирани най-вече към белетристиката, стиховете на Петя провокират Никола Радев – лауреат на Международната награда „Михаил Шолохов” да сподели:

„Поезията на Петя Караколева се отличава преди всичко с две неща: Първо, тя е необичайна сред стихотворния поток, който се лее от страниците на литературния печат. Необичайна е като светоусещане, маниер на изказ, сгъстена импресионистичност, избор на темата. Второ, поезията на Петя Караколева е талантлива и съвършена, изказът е точен; фразата, изчистена от литературни паразитизми, звъни. По този начин мисълта получава своя емоционален обем и въздейства върху читателя с цялата сила на художественото слово.”



◊ ОЩЕ ОТ АРХИВА НА ПЕТЯ КАРАКОЛЕВА

Под печат е и първата част от дилогията „Детството на спомените” – романът „Къщата сутрин”, ще го последва „Свестен човек ти казвам”.

Архива ще напусне и криминалният роман „Седем живи Марии”, също написан в традиционния за Петя магически реализъм, а след това бял свят ще видят още три романа: „Избиване на бездомните кучета”, „Мъжете на Йона” и „Небе за безбожници”, обединени в трилогията „Прераждания в Марония”.


Автор:
Творчески архив „Петя Караколева”
Публикация:
07.02.2014 г. 20:11
Посетено:
1578
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/18540-petya-karakoleva-shteshe-da-navarshi-70-g-premiera-na-stihove