Издания / премиери

Представяне и разговор върху книгата на Миглена Николчина "Изгубените еднорози на революцията"

В рамките на програма „125 години Софийски университет“

Представяне и разговор върху книгата на Миглена Николчина "Изгубените еднорози на революцията"


◊ ПОКАНА

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски“
в рамките на програма „125 години Софийски университет“
ви кани на:

Представяне и разговор върху книгата на Миглена Николчина
„Изгубените еднорози на революцията.
Българските интелектуалци през 1980-те и 1990-те години”


С участието на: Александър Кьосев и Деян Деянов
20 ноември, сряда, 19:00 часа
Театрална зала на СУ, Ректорат


Представянето на книгата, която се опира на специфичния научен и политически опит на българските интелектуалци през последните две десетилетия на 20. век, ще протече като дискусия и дебат с участието на двамата протагонисти/ антагонисти на изследването Александър Кьосев и Деян Деянов. Този дебат неизбежно ще засегне проблема за ролята на Университета и теоретичното мислене в разбирането, критиката и практическото обновление на политическото - както с оглед на „университетския ъндърграунд” на 1980-те, така и с оглед на по-късните и на актуалните събития.

Заедно с това трябва да се подчертае, че обхватът на изследването, излязло на английски във Fordham University Press под заглавие Lost Unicorns of the Velvet Revolutions: Heterotopias of the Seminar, надхвърля локалната си рамка. То се занимава с проблем, който се отнася до мисленето на политическото въобще.

Николчина идентифицира този проблем като ефект на концептуална неутрализация („хетеротопна омонимия”) в следствие на падането на Берлинската стена. Това падане се оказа и рухването на едно огледало: огледалото, което Западът държеше за Изтока и Изтокът държеше за Запада и в което всяка от страните виждаше своята утопия като хетеротопия (т.е. като нещо, което го има „оттатък”). Теоретичната пропаст, която се отвори на това място, обедняването на капацитета за критично и проективно мислене, се материализира в примитивните идеологии на съвременните глобални конфликти и в апориите на протестите - от арабската пролет и Occupy Wall Street до българските протести през последната година.



Автор:
Културен център СУ
Публикация:
17.11.2013 г. 20:28
Етикети:
Деян ДеяновАлександър КьосевразговоркнигапредставянеМиглена НиколчинаКултурен център СУ
Изгубените еднорози на революцията
програма 125 години Софийски университет
Посетено:
1285
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/18066-predstavyane-i-razgovor-varhu-knigata-na-miglena-nikolchina-izgubenite-ednorozi-na-revolyutsiyata