Издания / премиери

Излезе новата книжка на списание "Везни"

Броят е посветен на творчеството на Любомир Далчев

Излезе новата книжка на списание "Везни"


◊ В БРОЯ

Книжка първа за 2013 г. списанието за литература, изкуство, критика и философия „Везни”, духовен приемник на  Гео-Милевото списание „Везни” (1919-1922 г.), посреща читателите си на корицата със скулптурата на Св. св. Кирил и Методий на бележития български ваятел Любомир Далчев, която се намира в Пушкиновия музей. Броят е посветен на творчеството на Любомир Далчев, показани са неговите паметници у нас и по света, както и творби от музеи и частни колекции. На него са посветени статии и есета на Стефан Продев, Атанас Стойков („Братя Далчеви”), проф. Крум Дамянов и Мария Далчева. Поместени са и бележки за изкуството и литературата на бележития скулптор.

В центъра на вниманието на броя са и други големи личности като Иво Андрич, представен със студия от проф. Светлозар Игов, акад. Любомир Милетич – статия на Стоян Райчевски и откъс от книгата „Разорението на тракийските българи през 1913 г.”, и Иван Хаджийски – с изследването „Българският ум” от Панко Анчев. Списанието предлага и критически размисли на проф. Огнян Сапарев за Гео Милев и за Георги Алексиев.

За любителите на поезията са новите стихове на Любомир Левчев, Тони Теллалов, Илеана Стоянова и Кръстьо Кръстев, а стихотворението в Антология „Везни”, което излиза на първата страница, е „Коледа” от Никола Фурнаджиев.

Читателят ще намери още есета от Йото Пацов, разказ на Денка Илиева, а публицистичният триптих на Петър Берон е посветен на езика и преводаческото изкуство, на словоблудството и на вярата и мракобесието.

По традиция списанието представя и чуждестранни автори, в тази книжка запознанството е с Раиса Пепескул, поетеса, която пише на руски и украински, в превод на Андрей Андреев, и с арабския новелист Ибрахим ал Кони.

В „Библиотека за ученика” е публикувана статията „Четирите ключа” на Илия Волен” от Симеон Султанов. 

 


Автор:
Издателство "Захарий Стоянов"
Публикация:
14.02.2013 г. 14:32
Посетено:
3231
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/16353-izleze-novata-knizhka-na-spisanie-vezni