Издания / премиери

Излезе брой 8 на списание "Везни"

Какво ново в броя

Излезе брой 8 на списание "Везни"


◊ В БРОЯ

Излезе бр. 8 на сп. „Везни“ - безспорно най-авторитетната територия за критика, литература, изкуство и философия, изградено като продължение на Гео-Милевото начинание от двадесетте години на миналия век. Вярно на националната традиция и същевременно на идеите за европеизиране на естетическите критерии, списанието дава възможности за публична изява на стотици автори от всички поколения.

В новия брой са напечатани студии от философите Николай Бердяев,
Артур Шопенхауер и Сьорен Киркегор, критика от Стойко Лазаров, Георги Н. Николов, Александра Антонова, Иван Гранитски и Христо Черняев, публицистика от Виолета Цонева и Людмил Георгиев, спомените на Надежда Чендева-Попова за българското село Къшлов в Крим.

Чавдар Добрев отбелязва 70-годишнината на проф.
Иван Маразов, а юбилярят представя на читателите изследването си „Митологичният образ на вълка/кучето у траките“.

Напечатани са цикли стихове от поетите
Евтим Евтимов, Велин Георгиев, Людмила Грозданова, Георги Миланов и Пламен Киров, разкази от Станко Нацев, Мариана Маринова и Светла Георгиева, интервю с Греъм Грийн.

В превод на Любен Любенов в рубриката „Поетичен глобус“ са напечатани стихове от световноизвестния режисьор Пиер Паоло Пазолини, фигура особено значима и всеобхватна през втората половина на двадесети век.

Броят е оформен с творби на неотдавна отишлия си от живота високоталантлив художник Христо Бараковски, представен от критика Иван Гранитски. Публикуван е и споменът на Бараковски „За себе си“.

Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
29.09.2012 г. 12:47
Посетено:
3002
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/15473-izleze-broy-8-na-spisanie-vezni