Издания / премиери

Нова книжка на списание "Везни"

Списание за литература, изкуство, критика и философия

Нова книжка на списание "Везни"


◊ СЪБИТИЕТО

Излезе първа книжка на списанието за литература, изкуство, критика и философия „Везни” на издателство „Гео Милев”. С него започва 22-ата годишнина на изданието – духовен продължител на Гео-Милевото списание „Везни” (1919-1922). Неслучайно в книжката читателят ще намери интересната публикация на Георги Янев „Гео Милев – издател и редактор”, в която се спира на издателство „Везни” и библиотека „Пламък”.

Сред акцентите в броя са и философското есе на
Сьорен Киркегор „Да не се покайваш за нищо, е висша мъдрост. Опрощаването на греховете”, портретът на Григорий Цамблак „Един тъмен монах” от Найден Вълчев и подборка за Стефан Продев – с негова публицистика и статията на Иван Гранитски „Жрецът на думите”.


◊ ОЩЕ В БРОЯ

Книжка първа предлага още поезия от Александър Шурбанов, Венцеслав Кисьов, Лина Борджиева и Георги Ангелов, както и от румънския поет
Марин Сореску, новелата на Георги Величков „Изповедите на един незавършен алкохолик”, литературна критика от Йордан Костурков, Ерика Лазарова и Владимир Цветкоски от Република Македония.  

Интересно четиво е пътеписът на Мария Овчарова, който се докосва до любовта на Жорж Санд и Шопен. В „Библиотека за ученика” е поместена статията на
Петър Велчев „Вапцаров и границите на човешкото”.

Броят е илюстриран от художника Иван Димов, за него пише
Иван Гранитски.
Автор:
Издателство "Захарий Стоянов"
Публикация:
18.02.2012 г. 23:01
Посетено:
2469
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/14129-nova-knizhka-na-spisanie-vezni